Vācija publicē vairāk nekā 700 000 Pirmā pasaules kara dokumentu (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Vācijas valdība Pirmā pasaules kara sākuma 100.gadskārtas priekšvakarā internetā publicējusi simtus tūkstošu retu dokumentu un fotogrāfiju, kas liecina par šo asiņaino slaktiņu. Vācijas Federālā arhīva tīmekļa vietnē publicēti vairāk nekā 700 000 dokumentu, fotogrāfiju, video un audio ierakstu.

Publicētajos materiālos ir kā privāti, kā arī armijas un civilo iestāžu dokumenti, politiķu un armijas virsnieku atstātās liecības, dokumentālās un propagandas filmas. Pieeja šiem materiāliem ir bez maksas.

Kā norāda kolekcijas kuratori, publicētā informācija palīdzēs cilvēkiem izzināt savas dzimtas vēsturi, jo arhīvā atrodama sīka informācija par katra kareivja atrašanās vietu dienesta laikā. Aplūkojamas arī kareivjiem sūtītās un pašu kareivju rakstītās vēstules.

Karā, kas sākotnēji izcēlās starp Eiropas lielvarām Lielbritāniju, Franciju un Krieviju, no vienas puses, un tā dēvētajām Centrālajām lielvalstīm Vāciju un Austroungāriju, no otras, bet ar laiku ierāva sevī arī citus kontinentus, dzīvību zaudēja vairāk nekā 37 miljoni cilvēku.

Kamēr vēl joprojām tiek diskutēts par konflikta cēloņiem, daudzi saglabājuši pārliecību, ka galvenais kara izcelšanās vaininieks ir Vācija. Tāpēc Berlīnes ieceres apaļās gadskārtas pieminēšanai daudzviet tiek rūpīgi vētītas.

Iespējams, arī tāpēc Vācijā paredzētie oficiālie piemiņas pasākumi ir pieklusināti, bez pompozām publiskām ceremonijām. Tā vietā valdība plāno piešķirt finansiālu atbalstu vairākiem pilsoniskās sabiedrības un starptautiskiem projektiem visa gada garumā.

Viens no tiem ir Vācijas Vēstures institūta izstāde Berlīnē ar nosaukumu «1914 - pēc 100 gadiem».

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu