Mediji: Krievija sākusi bruņojuma piegādes Irākai (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija sākusi piegādāt Irākai ieročus, militāros helikopterus un iznīcinātājus, ceturtdien ziņo mediji. Tikmēr Irākas aizsardzības ministrs Saaduns ad Dulaimi ieradies vizītē Maskavā, lai veicinātu abu valstu sadarbību militārajā jomā.

Atsaucoties uz avotu Krievijas aizsardzības nozarē, ziņu aģentūra «Interfax» vēsta, ka spēkā stājušies daudzi ar Irāku noslēgti līgumi un helikopteru «Mi-35» bruņojuma un iznīcinātāju «Su-25» piegādes jau sākušās.

Irāka arī noslēgusi līgumu ar Krieviju par triecienhelikopteriem «Mi 28», «zeme gaiss» raķešu sistēmām «Pancir-S1» un pretraķešu aizsardzības sistēmām.

Krievijas vēstnieks Bagdādē Iļja Mogunovs iepriekš izteicās, ka desmit iznīcinātāji «Suhoi» Irākai varētu tikt piegādāti jau līdz vasaras beigām.

Krievija un Irāka 2012.gada oktobrī parakstīja līgumu, kura kopējā summa sasniedza 3,1 miljardu eiro, paredzot, ka Maskava piegādās Irākai 36 triecienhelikopterus «Mi 28» un 48 «Pancir» sistēmas.

Vēlāk abas puses vienojās vēl par sešu helikopteru «Mi-35» un iznīcinātāju «Su-25» piegādi.

Plānots, ka Dulaimi Maskavā tiksies ar Krievijas aizsardzības ministru un citām amatpersonām cerībā pasteidzināt bruņojuma piegādes.

Avots Krievijas aizsardzības nozarē «Interfax» norādīja, ka pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas Austrumukrainā pastāv bažas, ka ASV varētu spiest Irāku atteikties no līgumiem ar Krieviju.

Neskatoties uz miljardiem dolāru, ko ASV ieguldījusi Irākas armijas attīstībā, armija joprojām ir vāja un izrādījās nespējīga aizsargāt valsti no islāmistu uzbrukumiem.

Pagājušajā mēnesī pāris dienu laikā sunnītu islāmistu grupējums «Islāma valsts Irākā un Levantē» (ISIL) un tā sabiedrotie sagrāba savā kontrolē plašas teritorijas Irākas ziemeļos un rietumos.

Kopš tā laika frontes līnija ir stabilizējusies un Bagdāde saņēmusi palīdzību izlūkošanas jomā no ASV un kara lidmašīnas «Suhoi» no Krievijas un Irānas. Bet daļa valsts joprojām atrodas islāmistu kontrolē.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu