ASV: Malaysia Airlines lidmašīnas notriekšanā vainīgs ir Putins (224)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Baltais nams piektdien paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vainīgs par aviokompānijas «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīnas notriekšanas Ukrainas austrumos. Vēstījumā teikts, ka ir zināms, no kurienes raķete izšauta, kurš kontrolē šo teritoriju, un ir zināms, kurš ir atbildīgais.

«Mēs zinām, ka «Malaysia Airlines» lidmašīna tika notriekta ar raķeti, kas tika izšauta no zemes. Tā tika izšauta no zemes rajonā, kuru kontrolēja separātisti un šajā rajonā tobrīd ukraiņi neizmantoja pretgaisa aizsardzības ieročus,» žurnālistiem pavēstīja Baltā nama preses pārstāvis Džošs Ernests. «Tāpēc mēs esam secinājuši, ka par šo traģēdiju ir vainīgi Vladimirs Putins un krievi.»

Baltais nams izplatīja atsevišķu paziņojumu, ka viceprezidentam Džo Baidenam bijusi saruna ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko par aviokatastrofas izmeklēšanu, kā arī valsts politisko notikumu attīstību.

Baidens pavēstījis Porošenko, ka ASV strādā ar Eiropas Savienību (ES) un G7 par tālāku sankciju noteikšanu Krievijai par tās «dziļi destabilizējošo un bezatbildīgo rīcību Ukrainā».

EDSO izdevies piekļūt iepriekš neizmeklētām «Malaysia Airlines» atlūzu vietām

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem izdevies piekļūt iepriekš neizmeklētām Ukrainā notriektās «Malaysia Airlines» atlūzu vietām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais EDSO misijas ziņojums.

Tajā norādīts, ka EDSO misijas novērotājiem un Malaizijas ekspertiem izdevies piekļūt iepriekš neizmeklētām Ukrainā notriektās «Malaysia Airlines» atlūzu vietām, kas atrodas aptuveni 70 kilometrus no Doņeckas. Eksperti separātistu uzraudzībā reģistrējuši vairākas maza un vidēja lieluma lidmašīnas atlūzas, taču darba laikā viņiem izdevies fiksēt arī vairāku reaktīvo lidmašīnu radītas skaņas, tomēr to izcelsmes vietu un iemeslu nebija iespējams noskaidrot.

Pagājušajā nedēļā Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas «Buk» izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Komentāri (224)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu