Izraēla atzīst šaušanu uz ANO skolu Gazā, taču cilvēku nāvē neesot vainīga (60)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas armija svētdien apstiprināja, ka ir raidījusi mīnu šāviņu uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izveidotu skolu Gazā, kur ceturtdien gāja bojā 15 cilvēku, tomēr noliedza, ka būtu atbildīga par cilvēku nāvi kompleksā.

Informējot žurnālistus par Izraēlas armijas iekšējo izmeklēšanu saistībā ar incidentu ANO skolā Beithanunā, pulkvežleitnants Pēters Lerners teica, ka kaujinieki skolas «apkaimē» raidīja mīnmetēja un prettanku raķešu šāviņus uz Izraēlas spēkiem.

Armija esot atbildējusi ar mīnmetēja šāviņiem, nejauši trāpot ANO kompleksam.

«Viena nejauši no ceļa noklīdusi mīna piezemējās skolas pagalmā,» viņš teica. Incidenta laikā «pagalms bija pilnībā tukšs», uzsvēra Lerners.

«Mēs noraidām dažādu amatpersonu uzreiz pēc incidenta paustos apgalvojumus, ka skolas ēkās cilvēki tika nogalināti [Izraēlas armijas] operatīvās darbības rezultātā,» paziņoja armijas pārstāvis.

Ceturtdien tika vēstīts, ka Izraēlas tanku šāviņi trāpīja kompleksam, kur Gazas joslas ziemeļos atrodas ANO izveidota skola, nogalinot vismaz 15 cilvēkus un ievainojot desmitiem citus, kas skolā bija raduši patvērumu no bruņotā konflikta.

Uzbrukums bija daļa no Izraēlas centieniem apturēt no Gazas joslas šautās raķetes un iznīcināt sarežģīto pārrobežas tuneļu tīklu.

Vairāki simti ievainoto

Gazas joslas veselības sektora amatpersona Ašrafs al Kidra sacīja, ka 15 cilvēki ir gājuši bojā, bet vismaz 200 ir ievainoti. Bojāgājušie un ievainotie bija cilvēki, tostarp bērni, kas centās rast patvērumu, viņš piebilda.

«Daudzi ir nogalināti - tostarp sievietes un bērni,» par incidentu sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, piebilstot, ka ir šokēts par notikušo.

Lerners pieļāva, ka upuri varēja būt cietuši kaujas darbībās citviet un «pēc ievainošanas nogādāti kompleksā» pirmās palīdzības saņemšanai vai izmitināšanai.

Tā bija jau ceturtā reize, kad ANO ēka tiek skarta kaujās starp Izraēlu un palestīniešu kaujiniekiem Gazas joslā, kopš Izraēla 8.jūlijā sāka savu operāciju. Kopš 8.jūlija palestīniešu upuru skaits militārajā konfliktā Gazas joslā ir pārsniedzis 1000.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu