Desmitiem parādnieku ģimeņu Spānijā ieņem neapdzīvotas mājas (25)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijā vairāki desmiti ģimeņu, kas nespēja veikt hipotekāro kredītu maksājumus, ir ievākušies sešas pamestās ēkās Spānijas dienvidu piekrastes pilsētā Sanlukarā de Baramedā.

20.jūnijā vienā no ēkām ievācās 20 finanšu grūtībās nonākušas ģimenes, no kurām lielākā daļa bija ar bērniem. Dažas dienas vēlāk vēl 60 ģimenes pārcēlās uz dzīvi piecās citās blakus esošās mājās.

Sešas jaunceltnes pieder nekustamo īpašumu attīstītājām, kura uzņēmums bankrotēja un kurš pats ir pazudis.

Pie vienas no ieņemtajām mājām izkārts uzraksts: «Ikvienam ir tiesības uz mājām. Cīņa par mājām.»

Šīs sešas ēkas tiek dēvētas par «Cieņas pagalmiem». Šis nosaukums ir atvasināts no «Utopijas pagalma» nosaukuma, kas tika piedēvēts mājām, kad Seviljā apmēram 20 ģimenes 2012.gada maijā ieņēma tukšu māju, no kuras varas iestādes šīs ģimenes padzina šā gada aprīlī.

Monoli Herera, kas ar ģimeni nesen pārcēlās uz vienu no mājām Sanlukarā de Baramedā, stāstīja, ka darbu zaudēja 2009.gadā, kad kompānija, kurā viņa strādāja, bankrotēja. Vēlāk darbu zaudēja arī viņas vīrs, un ģimene vairs nespēja nomaksāt hipotekāro kredītu.

Paliek bez mājām un vēl parādā 86 000 eiro

Pēc trīs mēnešu maksājumu kavējuma ģimenei banka piedāvāja divas iespējas - atdot savu māju aizdevējam vai tikt no tās izmestiem un joprojām būt bankai parādā atlikušos 86 tūkstošus eiro. Lai pasargātu savus bērnus no pārdzīvojuma par māju zaudējumu, kad ģimeni banka no mājas izliktu, tika nolemts pārcelties pie citām finanšu grūtībās nonākušām ģimenēm.

Bez darba miljoniem cilvēku

Līdzīgās problēmās ir nonākušas daudzas ģimenes Spānijā, kas piedzīvoja smagu krīzi 2008.gadā, un kopš tā laika darbu valstī ir zaudējuši miljoniem cilvēku.

Lai gan bankas arvien vairāk cilvēkus par kredītu nemaksāšanu izliek no viņu dzīvesvietām, aplēses liecina, ka pēc nekustamo īpašumu burbuļa plīšanas, kas izraisīja smago krīzi, visā Spānijā ir ap 700 tūkstošiem pamestu mājokļu.

Ģimenes, kas apmetušās sešās tukšajās mājās Sanlukarā de Baramedā, kuras pludmales ir iecienījuši tūristi,

paļaujas uz pārtikas ziedojumiem un savā starpā dalās ar to mazumiņu, kas viņām ir.

2013.gada aprīlī Andalūzijas reģionālā valdība pieņēma lēmumu, kas paredzēja, ka aizdevējs var atļaut atsavinātajā īpašumā cilvēkiem dzīvot vēl trīs gadus, tomēr tādu lēmumu bloķēja centrālā valdība.

Pagājušajā nedēļā Andalūzijas valdība paziņoja, ka ir panākusi vienošanos ar kādu banku, kas ļaus 20 neapdzīvotus dzīvokļus izmantot kā sociālos mājokļus.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu