ANO: lidmašīnas notriekšana būtu klasificējama kā kara noziegums (129)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Malaizijas lidmašīnas «MH17» notriekšana Austrumukrainā varētu būt klasificējama kā kara noziegums, ziņo BBC. Šādi izteikusies ANO cilvēktiesību augstā komisāre Navi Pilaja.

(Pievienota 2. un 3. rindkopa)

Pilaja norādīja, ka ANO pieprasa «rūpīgu, efektīvu, neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu».

«Šis starptautisko tiesību normu pārkāpums, ņemot vērā apstākļus, varētu tikt klasificējams kā kara noziegums. Tiks pieliktas visas pūles, lai nodrošinātu, ka pie atbildības tiek saukts ikviens, kurš pastrādā šādus starptautisko tiesību pārkāpumus, to vidū kara noziegumus, neskatoties uz to, kas šīs personas ir,» teica Pilaja.

Vaino Krieviju un nemierniekus

Ukraina un Rietumvalstu valdības uzskata, ka lidmašīnas notriekšanu veikuši prokrieviskie nemiernieki, izmantojot Krievijas piegādātu raķešu sistēmu.

Savukārt Maskava un paši nemiernieki notikušajā vainojuši Ukrainas spēkus.

Uz lidmašīnas notriekšanas vietu patlaban devušies arī Nīderlandes un Austrālijas policijas darbinieki. Agrāku ārvalstu policistu ierašanos notikuma vietā kavējušas kaujas un nedrošā situācija avārijas vietas apkārtnē. Ārvalstu policisti nemiernieku kontrolētajā teritorijā vēlas nodrošināt katastrofas vietas apsargāšanu, lai atlūzas un citus pierādījumus varētu pārbaudīt starptautiskie eksperti.

Patlaban no avārijas vietas aizvesti lielākā daļa mirušo cilvēku mirstīgo atlieku. Daudzi mirušie repatriēti uz Nīderlandi.

Ukrainas armija apkārtnē mēģina kontrolēt divus galvenos ceļus, kuri, kā uzskata Kijeva, ir galvenās piegādes līnijas, par kurām nemiernieki saņem piegādes no Krievijas.

Jāatgādina, ka lidmašīnas katastrofā gāja bojā 298 cilvēki, vairums no kuriem bija Nīderlandes pilsoņi.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu