Tauku vannas un 5 kg smagas kaklarotas - dzīve Āfrikas ciltī (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turkanas ciltis nomaļā Kenijas reģionā, kas robežojas ar Dienvidsudānu un Etiopiju, vēl mūsdienās turpina senas un autentiskas tradīcijas, raksta «Daily Mail».

Turkanas ciltīs ietilpst aptuveni 250 000 rajona iedzīvotāju.

Šajā pasaules reģionā lauksaimniecību teju neiespējamu padara vulkāniskie akmeņi un neauglīgā augsne, tāpēc vietējie lielā mērā iztikai paļaujas uz ganāmpulku kopšanu. Gaisa temperatūra šeit bieži sasniedz 45 grādu pēc Celsija atzīmi.

Turkanas reģions atrodas vairāk nekā divu dienu brauciena attālumā no Kenijas galvaspilsētas Nairobi. Vairums cilšu apmetušās Turkanas ezera apkārtnē.

Vietējie joprojām piekopj gadu simtiem senas tradīcijas. Sievietēm obligāta prasība ir smagu tradicionālo kreļļu valkāšana - to daudzums un izskats nosaka viņu statusu vietējā sabiedrībā, un vīrieši par tīkamām neatzīst tās sievietes, kuras atsakās tās valkāt. Krelles tiek valkātas bez pārtraukuma un noņemtas tikai slimības vai sēru gadījumā. Krelles parasti gatavotas no stikla, sēklām, gliemežvākiem vai dzelzs.

Foto: AFP/LETA

«Pat ja vietējie nevar atļauties meitenes sūtīt skolā, pat tad viņām būs šīs krelles, jo to daudzums un stils nosaka sociālo statusu. Būtībā sievietes bez krellēm tiek uzskatītas par sliktām un vīrieši viņas ignorēs. Viņi mēdz teikt: tu bez krellēm izskaties kā dzīvnieks,» stāsta fotogrāfs Ēriks Laforge, kurš kādu laiku pavadījis, dzīvojot šajā reģionā un iemūžinot redzēto bildēs.

Gan Turkanas cilšu sievietes, gan vīrieši valkā no alumīnija darinātus auskarus un citas rotas, ar kuru darināšanu nodarboties ļauts tikai vīriešiem.

Foto: AFP/LETA

Turkanas vīrieši rotājas arī ar strausa spalvām - tās nosaka piederību pieaugušo kārtai un ir ļoti dārgas. Divas strausa spalvas ciltī ir vērtas tikpat, cik kaza.

Lai kļūtu par vīrieti, pusaudžiem jāpiedalās arī īpašā ceremonijā, kurā katram ar vienu šķēpa metienu jāspēj nogalināt dzīvnieks. Kad tas miris, cilts vecākie uzšķērž dzīvnieka vēderu un ar iekšās atrodamajiem ekskrementiem ieziež pusaudža ķermeni, kas tiek uzskatīts par simbolisku svētības došanu.

Foto: AFP/LETA

Un ekskrementu lietošana ciltī neaprobežojas ar to vien. Piemēram, tā kā apkārtnē atrodams pavisam maz kokmateriālu, ēdiens tiek gatavots, dedzinot izžāvētas govju pļekas. Savukārt suņu ekskrementi tiek lietoti gan medicīnas nolūkos, gan kā lubrikants, lai smagās tradicionālās krelles nenoberztu kaklu. Šim pašam nolūkam tiek lietoti arī dzīvnieku tauki.

Ūdens kā mazgāšanās līdzeklis šeit lietots tiek visai reti - tā vietā vietējās sievietes ķermeņa attīrīšanas nolūkos lietot okera, sviesta un parfīma mikstūru, kas ādai dod raksturīgo sarkanīgo nokrāsu. Tas skaidrojams ar to, ka ūdens šajā reģionā ir pārāk liela vērtība un tiek izmantots tikai dzeršanai. Savukārt vīrieši attīrīšanās nolūkos ieziežas ar dzīvnieku taukiem.

Zobu tīrīšanas nolūkos tiek košļāti vietējā esekonas koka zari, kas esot visai efektīvi, gan attīrīšanas, gan zobu baltuma saglabāšanas nolūkos.

Vīriešiem iecienītas ir ar māla palīdzību veidotas frizūras. Izplatīti ir arī tetovējumi, kuriem vienmēr ir kāda īpaša nozīme. Piemēram, tetovējumi uz rokām un pleciem tiek veikti, ja nogalināts ienaidnieks: uz labā pleca, ja tas bijis vīrietis, uz kreisā - ja sieviete, stāsta Laforge.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu