ASV: Krievija pārkāpusi ieroču kontroles līgumu, izmēģinot spārnoto raķeti (82)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV ir konstatējušas, ka Krievija ir pārkāpusi 1987.gada ieroču kontroles līgumu, izmēģinot uz zemes bāzētu spārnoto raķeti, pirmdienas vakarā paziņoja augsta ranga ASV amatpersona, kas nosauca šo jautājumu par «ļoti nopietnu».

Šogad izlaistā ziņojumā konstatēts, ka Krievija pārkāpusi ASV un Padomju Savienības 1987.gadā noslēgto Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju. Līgumslēdzējas puses apņēmās neuzglabāt, neražot un neizmēģināt uz zemes bāzētas ballistiskās un spārnotās raķetes ar vidēju darbības rādiusu (no 1000 līdz 5500 kilometriem) vai mazu darbības rādiusu (no 500 līdz 1000 kilometriem).

ASV prezidents Baraks Obama saistībā ar šo pārkāpumu ir nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, sacīja amatpersona.

Vašingtona ir gatava «nekavējoties» apspriest šo jautājumu ar Maskavu augsta līmeņa divpusējās sarunās, piebilda amatpersona.

Mēs aicinām Krieviju atgriezties pie savu saistību izpildes atbilstoši šim līgumam un likvidēt jebkādus aizliegtus ieročus pārbaudāmā veidā,

sacīja ASV amatpersona.

Ziņas par šo pārkāpumu, kas pirmoreiz parādījās laikrakstā «New York Times», ir apstiprinātas laikā, kad attiecības starp ASV un Krieviju ir saspīlētas Ukrainas krīzes dēļ.

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki janvārī paziņoja, ka Vašingtona paudusi Maskavai bažas saistībā ar «New York Yimes» ziņu, ka Krievija 2008.gadā sākusi izmēģināt jaunu uz zemes bāzētu spārnoto raķeti. Valsts departamenta augstākais ierēdnis ieroču kontroles jautājumos kopš 2013.gada maija vairākkārt vērsies pie Maskavas šajā jautājumā.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu