ASV miris pēdējais Hirosimas atombombardētājs (108)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējais atlikušais ASV kara lidotājs no lidmašīnas apkalpes, kura nometa atombumbu uz Japānas pilsētu Hirosimu, ir miris 93 gadu vecumā, otrdien ziņoja ASV mediji.

Teodors van Kērks no lidmašīnas «Enola Gay» apkalpes pirmdien nomira Pārkspringsas veco ļaužu mītnē Džordžijas štatā dabiskā nāvē, ziņoja telekanāls NBC.

Van Kērks, kurš sava uzvārda dēļ bija iesaukts par «Holandieti» («Dutch»), bija lidmašīnas stūrmanis. «Enola Gay» 1945.gada 6.augusta rītā nometa atombumbu uz Hirosimu, nogalinot 140 tūkstošus cilvēku.

Tā bija pirmā reize, kad atombumba tika izmantota karā. Trīs dienas pēc tam atombumba tika nomesta uz citu Japānas pilsētu Nagasaki, kur gāja bojā apmēram 80 tūkstoši cilvēku. 1945.gada 15.augustā Japāna kapitulēja.

Uz Hirosimu nomestā atombumba tika iesaukta par «Mazo zēnu» («Little Boy»), bet uz Nagasaki nomestā - par «Resno vīru» («Fat Man»).

Van Kērks Hirosimas atombombardēšanas laikā bija 24 gadus vecs. Vēlāk to atceroties, viņš sacīja, ka viņam nav «nekādas nožēlas» par savu misiju, kas palīdzējusi izbeigt Otro pasaules karu.

Van Kērka bēres ir paredzētas 5.augustā viņa dzimtajā pilsētā Pensilvānijas štatā, un tās būs privātas, ziņoja telekanāls CBS.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu