Lietuva: Krievija ANO ziņojumā vēlējās nepatiesi apsūdzēt Ukrainu (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Ārlietu ministrija trešdien paziņoja, ka iebildusi Krievijas ziņojumam Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē, jo tajā nepatiesi tika apsūdzēta Ukraina, bet nebija minētas prokrievisko separātistu darbības.

Tāda bija oficiālā Lietuvas atbilde uz Krievijas paustajām apsūdzībām Lietuvai, ASV un Lielbritānijai par it kā tās ierosinājuma nosodīt Ukrainu bloķēšanu, šādu trīs valstu rīcību nodēvējot par nekaunīgu. Krievija savā ierosinājumā apsūdzēja Ukrainu, ka tā kavē «patiesi neatkarīgu un objektīvu starptautisku izmeklēšanu par traģēdiju», kad Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna.

«Krievijas ierosinātajā Drošības padomes ziņojuma projektā bija aicināts nosodīt kaujas darbības Ukrainas Doņeckas apgabalā un «Malaysia Airlines» lidmašīnas izmeklēšanas kavēšanu, tomēr nebija minētas Krievijas atbalstīto separātistu darbības,» Lietuvas lēmumu ierosinājumu bloķēt komentēja Lietuvas Ārlietu ministrijas sabiedrisko attiecību departamentā.

Paziņojumā teikts, ka Krievijas ierosinātā dokumenta mērķis bija nopelt Ukrainas likumīgās darbības, tādēļ Lietuva ierosināja projekta grozījumus par separātistu rīcību.

«Tekstā Krievijas mērķis bija radīt precedentu Ukrainas likumīgās cīņas pret bruņotiem separātistiem nopelšanai un apsūdzēt Ukrainu par lidmašīnas [katastrofas] izmeklēšanas kavēšanu. Tāpat kā dažas citas Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes dalībvalstis Lietuvas pastāvīgā misija Apvienoto Nāciju Organizācijā iesniedza dažus rediģējošus ierosinājumus, kuru mērķis bija iekļaut informāciju par separātistu kaujas darbībām un liegšanu izmeklēt negadījuma vietā,» lasāms Lietuvas Ārlietu ministrijas komentārā. Tajā piebilsts, ka ierosinājums bija iekļaut atsauci uz nelikumīgu militāru grupējumu kontrolētu katastrofas zonu.

«Ierosinājumu par tekstu iesniegšana ir ierasta prakse, tomēr Krievija, kas jau ir ierosinājusi vairākus projektus par Ukrainu, nevēlas runāt, nekavējoties atsauc dokumenta projektu un sāk apsūdzēt ierosinājumus iesniegušās valstis - šajā gadījumā trīs valstis, kas iesniedza rediģējošos ierosinājumus, kuru mērķis bija konkretizēt personas, kas kontrolē katastrofas zonu,» norādīja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Otrdienas vakarā Krievijas Ārlietu ministrija publiski apsūdzēja ASV, Lielbritāniju un Lietuvu par ierosinājuma neapstiprināšanu.

Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā ievietotajā paziņojumā teikts, ka 28.jūlijā Krievija vēlējās vērst uzmanību uz to, ka Ukraina nepilda ANO Drošības padomes 21.jūlijā vienbalsīgi pieņemto rezolūciju par kaujas darbību izbeigšanu katastrofas vietā, tomēr trīs valstis - ASV, Lielbritānija un Lietuva - to bloķēja.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu