ASV Pārstāvju palāta sūdz Obamu tiesā (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta, kurā dominē republikāņi, trešdien nolēma iesūdzēt tiesā prezidentu Baraku Obamu par amata pilnvaru pārsniegšanu.

Pārstāvju palāta ar 225 balsīm par un 201 pret nolēma īstenot šo bezprecedenta pasākumu, jo prezidents esot pārsniedzis savas pilnvaras, ieviešot veselības aprūpes reformu, kas iesaukta viņa vārdā par «Obamacare».

Pārstāvju palātas kongresmeņi no Obamas Demokrātu partijas nosodīja šo lēmumu kā priekšvēlēšanu triku dažus mēnešus pirms Kongresa vēlēšanām, bet republikāņi uzstāja, ka viņi mēģina aizstāvēt ASV Konstitūcijā paredzēto varas sadalījumu.

Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners paziņoja, ka šis lēmums viņu pilnvaro sākt juridisko procesu pret prezidentu.

«Tas nav jautājums par republikāņiem vai demokrātiem. Tas ir jautājums par Konstitūcijas aizstāvēšanu, kuru mēs esam zvērējuši ievērot, un par apņēmīgu rīkošanos, kad tā var būt kompromitēta,» sacīja Bēners. «Vai jūs vēlaties ļaut jebkuram prezidentam izvēlēties, kuri likumi ir jāizpilda un kuri - jāmaina?» jautāja Bēners.

Pārstāvju palātas spīkers paziņoja, ka

Obama pārkāpis konstitūciju, stingri neievērojot likuma burtu veselības aprūpes reformas ieviešanā.

Obama dažas stundas pirms šā balsojuma izsmejoši izteicās par to savā runā Misūri štata Kanzassitijas pilsētā.

«Es vēlētos, lai Kongress nevis sūdzētu mani tiesā par to, ka daru savu darbu, bet lai Kongress darītu savu darbu un nedaudz uzlabotu dzīvi amerikāņiem,» sacīja Obama, kura teikto pavadīja aplausi.

«Un, starp citu, vai jūs zināt, kurš samaksās par šo prasību tiesā, kuru viņi grasās iesniegt? Jūs,» piebilda Obama.

Pārstāvju palātas demokrātu līdere Nensija Pelosi elektroniskā pasta vēstulē ziedotājiem pauda sašutumu par šo balsojumu. «Es nupat novēroju, kā republikāņi nobalso par ASV vēsturē pirmo prāvu pret prezidentu. .. Tas nav nekas cits kā kaunpilna politika - un pilnīga necieņa pret mūsu prezidentu,» paziņoja Pelosi.

Novembrī ir paredzētas vēlēšanas, kurās tiks pārvēlēta Pārstāvju palāta un trešdaļa no ASV Kongresa augšpalātas Senāta.

Daži politiskie analītiķi uzskata prāvu pret Obamu par republikāņu stratēģiju vēlētāju intereses palielināšanai, lai motivētu viņus doties uz vēlēšanām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu