Teroristu līderis izpļāpājas, ka Krievijas artilērija piesedz kaujiniekus (64)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas Iekšlietu ministrija publicējusi pārtvertas telefonsarunas starp Austrumukrainas promaskavisko kaujinieku līderi Igoru Girkinu jeb Strelkovu un vienu no kaujiniekiem, kas apstiprina ciešo sadarbību starp kaujiniekiem un Krievijas spēkiem pie Ukrainas robežas.

«Rīkojieties. Jūs no dienvidiem piesedz Krievijas artilērija. Un pagaidām jums ir visa nakts un ir iespēja tur attīrīt visu,» telefoniski kaujiniekam pavēl Girkins.

«Šie materiāli liecina par tiešu Krievijas Aizsardzības ministrijas regulāro daļu līdzdalību kaujas darbībās teroristu pusē pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Sarunu laikā runa ir par nevis humānās palīdzības, tehnikas vai bruņojuma nodošanu, bet par uguns atbalstu kaujinieku darbībām ar artilēriju no Krievijas teritorijas,»

paziņoja Iekšlietu ministrija.

Pierādījumi arī no ASV

ASV svētdien atklātībai nodeva fotogrāfijas, kas atbilstoši Vašingtonas skaidrojumam pierāda, ka Krievijas armija ar artilērijas ieročiem no Krievijas teritorijas apšaudījusi Ukrainas valdības spēku pozīcijas.

Četros satelītattēlos, kurus sagatavojis Nacionālās izlūkošanas direktora birojs un kurus žurnālistiem nodeva Valsts departaments, redzami Krievijas un Ukrainas robežas sektori.

Atbilstoši ASV valdības skaidrojumam divos Krievijas teritorijā redzamas Krievijas baterijas – daudzstobru reaktīvās artilērijas sistēmu un pašgājēju haubiču grupas.

Attēlos arī redzami šāvienu krāteri līdzās armijas pozīcijām robežas Ukrainas pusē.

Trešajā attēlā redzams, kā separātistu kaujinieki Ukrainas iekšienē raida šāvienus no smagā bruņojuma, kuru tiem atbilstoši Vašingtonas skaidrojumam piegādājusi Krievija.

«Plašā trāpījumu teritorija līdzās Ukrainas armijas vienībām norāda, ka šauts ir no daudzstobru reaktīvās artilērijas sistēmām,» teikts skaidrojumos pie fotogrāfijām.

ASV Valsts departaments jau ceturtdien paziņoja – Savienotajām Valstīm ir pierādījumi, ka Krievijas armija no Krievijas teritorijas apšauda Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas.

Plāno piegādāt vēl jaudīgāku bruņojumu

Maskava plāno prokrieviskajiem kaujiniekiem «piegādāt vēl jaudīgākas reaktīvās artilērijas sistēmas», ceturtdien sacīja Valsts departamenta preses pārstāve Marī Hārfa. Arī pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas «bruņojums turpina plūst pāri robežai», viņa uzsvēra.

Ukrainas Aizsardzības ministrija arī ceturtdien pavēstīja, ka tās rīcībā ir materiāli, kas pierāda - Ukrainas valdības pretterorisma operācijas vienību pozīcijas ar artilērijas ieročiem tiek apšaudītas no Krievijas teritorijas.

«Mums ir pierādījumi, kurus mēs saņemam katru dienu. Tie ir videomateriāli un liecinieku liecības, ne tikai karavīru vien, par to, ka no Krievijas Federācijas teritorijas tiek šauts ar artilērijas ieročiem, sistēmām «Grad»,» sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Geletejs.

Apšaudi veic Krievijas karavīri, norādīja ministrs.

«Cik mums ir zināms, pret Ukrainas Bruņotajiem spēkiem vērsto kontrpasākumu štābs atrodas tieši Rostovā pie Donas,» piebilda Geletejs.

Ukrainas mediji ziņo, ka foto un video materiālus, kuros redzams, kā no Krievijas pierobežas rajoniem tiek apšaudīta Ukrainas teritorija, sociālajos tīklos ievieto vietējie iedzīvotāji un pierobežā dislocētie Krievijas karavīri. Uz atsevišķiem fotoattēliem fiksētas vietas, kur fotouzņēmumi izdarīti.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu