Ebolas vīrusa dēļ no Rietumāfrikas atsaukts ASV Miera korpuss

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Miera korpuss trešdien paziņoja, ka tie atsauc simtiem brīvprātīgo no Gvinejas, Libērijas un Sjerraleones, bažījoties par nāvējošā Ebolas vīrusa izplatību Rietumāfrikā.

Miera korpusa preses pārstāve informēja, ka divi brīvprātīgie ir saslimuši ar Ebolas vīrusu pēc kontaktēšanās ar kādu, kurš vēlāk no šā vīrusa miris. Tomēr viņa norādīja, ka šie saslimšanas gadījumi nav simptomātiski un abus brīvprātīgos izmeklē ārsti, un viņi atrodas izolācijā.

«Kad saņemsim ārsta atzinumu, ka viņi var atgriezties ASV, mēs ar viņiem sastrādāsimies, lai droši [brīvprātīgos] nogādātu atpakaļ,» viņa piebilda.

ASV valdības vadītā brīvprātīgo aģentūra norādīja, ka kopā ar Slimību kontroles un novēršanas centra (CDC) un ASV Valsts departamenta ekspertiem sekos slimības izplatībai, pirms atkārtoti nosūtīs brīvprātīgos uz slimības postīto reģionu. Pagaidām nav noteikts konkrēts datums darbību atsākšanai Rietumāfrikā.

«Miera korpuss jau ilgi sadarbojas ar Libērijas, Sjerraleones un Gvinejas valdībām un cilvēkiem, un tas ir stingri nolēmis turpināt šajās valstīs brīvprātīgo darbību,» teikts Miera korpusa ziņojumā.

Vismaz viens ASV pilsonis Libērijā ir miris no Ebolas vīrusa, paziņoja ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Marija Harfa. Divi citi tikuši inficēti.

Uzsverot, ka nepastāv liela iespēja, ka Ebolas vīruss nokļūs ASV teritorijā, Harfa piebilda, ka veselības sfēras darbinieki visvairāk tiek pakļauti vīrusa riskam.

Šobrīd Gvinejā atrodas 102 brīvprātīgie, kuri strādā zemkopības, izglītības un veselības sfērās. Libērijā ir 108 brīvprātīgie un Sjerraleonē 130.

Ebolas epidēmijā kopš pagājušā gada gājuši bojā 672 cilvēki un 1200 tikuši inficēti.

Eiropas un Āzijas valstīs pastāv bažas, ka vīruss var izplatīties līdz citiem kontinentiem un vadošā humānā ārstu organizācija «Ārsti bez robežām» brīdinājusi, ka epidēmija nav kontrolējama.

Miera korpuss brīdinājis brīvprātīgos attiecīgajos valstu reģionos būt īpaši piesardzīgiem.

Tiek uzskatīts, ka Ebolas vīrusu, kas pirmo reizi parādījās 1976.gadā, izplata pārtikā izmantoti zvēri, visvairāk tieši sikspārņi. Tas izplatās cilvēku vidū ar ķermeņu šķidrumiem un pašreizējā epidēmijā nogalināja 56% no visiem saslimušajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu