Grestes tēvs: dēls Ēģiptē ir kļuvis par netaisnības upuri (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kataras telekompānijas «Al-Jazeera» žurnālists, Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste, kuram Ēģiptē piespriests septiņu gadu cietumsods, ir kļuvis par netaisnības upuri, ceturtdien paziņoja viņa tēvs Juris Greste.

Juris Greste Kenijas apmeklējuma laikā sacīja, ka viņš respektē Ēģiptes tiesu godīgumu, bet zina, ka dēls ir netaisnības upuris.

Telekanāla «Al Jazeera English» korespondents Greste, «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis Mohameds Fadels Fahmi un Ēģiptes pilsonis producents Bahers Mohameds jūnijā tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz «pilsoņkara» sliekšņa.

Grestem un Fahmi 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Mohamedam - divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā desmit gadi. Trīs gadu cietumsods Mohamedam piespriests par neatļautu munīcijas glabāšanu, lai gan, pēc «Al Jazeera» sniegtās informācijas, šī apsūdzība viņam izvirzīta tāpēc, ka pie viņa atrasta patronas čaulīte, kuru viņš paņēmis protestu vietā kā suvenīru.

Deviņiem apsūdzētajiem, tostarp trīs ārzemju žurnālistiem, kuri tika tiesāti aizmuguriski - diviem Lielbritānijas pilsoņiem un Nīderlandes pilsonei, piespriests desmit gadu cietumsods, bet divi apsūdzētie attaisnoti.

Pēteris Greste pārsūdz viņam piespriesto sodu.

Greste pirms darba Ēģiptē bija strādājis par žurnālistu Kenijā. Viņa vecāki Juris un Loisa Grestes ceturtdien runāja ar žurnālistiem Kenijas galvaspilsētā Nairobi un pateicās Austrumāfrikas Ārzemju korespondentu asociācijai par palīdzību Grestes lietas publiskošanā.

Grestes un viņa kolēģu Fahmi un Mohameda notiesāšana ir izraisījusi starptautisku rezonansi, sevišķi mediju tiesību aizstāvju organizācijās, kuras uzsver, ka šie trīs žurnālisti tikai ziņoja par notikumiem un viņiem izvirzītas apsūdzības terorismā netika pierādītas tiesā..

Juris Greste sacīja, ka viņa ģimene tagad koncentrējas uz sprieduma apelāciju, kas jāiesniedz līdz 22.augustam. Viņš piebilda, ka ģimene akceptē jebkuras valsts tiesu sistēmas un likuma varas godīgumu un neatkarību.

«Mēs nekādā ziņā negribētu to apstrīdēt. Tomēr mēs dedzīgi un absolūti zinām, ka Pētera gadījumā ir notikusi smaga un ļoti nopietna netaisnība, un nekautrēsimies atklāti paust šo nostāju, kamēs mēs to varam. ... Vispārīgi sakot, mēs mudināsim jūs saglabāt interesi par Pētera izdabūšanu no cietuma,» teica Juris Greste, runājot ar žurnālistiem Nairobi.

Žurnālista vecāki sacīja, ka dēlam ir atļautas 45 minūšu ilgas tikšanās ar tuviniekiem reizi 14 dienās, bet tās paiet, apspriežot juridiskos jautājumus.

Viņi pastāstīja, ka Pēteris Greste iesaistījies Brisbenas Grifita Universitātes studiju programmā, lai ieslodzījumā varētu uz kaut ko koncentrēties, un varētu iegūt maģistra grādu starptautiskās studijās.

Atbildot uz Grestes vecākiem uzdotu jautājumu, vai viņi var prognozēt to, cik ilgi dēls paliks cietumā, kur viņš atrodas jau astoņus mēnešus, Juris Greste sacīja, ka pirmās apelācijas noraidīšanas gadījumā var tikt iesniegta otra apelācija, bet šis process var ilgt vēl vienu gadu.

«Protams, mēs apsveiktu agrāku atbrīvošanu. Es noteikti ceru, ka tas [apelācijas process] neilgs 12 mēnešus. Ja tiks izdarīts pietiekami liels spiediens uz tiesām, mēs varam samazināt šo laiku un ātri tikt tam cauri,» sacīja Loisa Greste.

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi ir noraidījis ASV un citu Rietumvalstu aicinājumus apžēlot Gresti, Fahmi un Mohamedu vai samazināt viņiem piespriestos sodus. Sisi jūlija sākumā gan atzina, ka šis tiesas spriedums radījis «ļoti negatīvu efektu» uz valsts reputāciju un ka Gresti pēc aizturēšanas būtu vajadzējis izraidīt, nevis tiesāt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu