Eiropas kapitāla tirgus slēgts piecām Krievijas bankām (83)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pret Maskavu vērsto ekonomisko sankciju ietvaros pieeja Eiropas kapitāla tirgum liegta piecām Krievijas valdībai piederošām bankām - «Sberbank», VTB, «Gazprombank», VEB un «Rosselkhozbank». Jaunās sankcijas ceturtdien publicētas oficiālajā vēstnesī, kas nozīmē, ka tās spēkā stāsies piektdien.

Jaunie pasākumi, par kuriem pēc mēnešiem ilgas kavēšanās šonedēļ beidzot tika panākta vienošanās, vērsti pret Krievijas banku, aizsardzības un enerģētikas sektoriem saistībā ar «to darbību situācijas Ukrainas austrumos destabilizācijā», teikts ES paziņojumā.

Pirmais solis ir ierobežot Krievijas valstij piederošo banku pieeju Eiropas finanšu tirgiem, galvenokārt Londonā, kas palielinās darījumu izmaksas un mazinās to ieguldījumu ekonomikā.

Sankciju sarakstā ir piecas bankas, kuru vidū ir arī Krievijā lielākās: «Sberbank», VTB, «Gazprombank», VEB un «Rosseļhozbank».

ES valstu pilsoņiem un kompānijām vairs nav atļauts pirkt vai pārdot jaunas obligācijas, akcijas vai citus šo banku izdotus parāda instrumentus ar termiņu, kas pārsniedz 90 dienu, norādīts ES paziņojumā oficiālajā vēstnesī.

Tāpat ir aizliegta ieroču un duāla pielietojuma tehnoloģiju pārdošana, tostarp sensitīvo tehnoloģiju naftas sektorā. Gāzes sektorā tādi ierobežojumi nav noteikti. ES apmēram trešo daļu no gāzes vajadzībām saņem no Krievijas.

Analītiķi norādīja, ka aizliegums naftas sektoram laika gaitā patiešām kaitēs Krievijai, jo tā lielā mērā paļaujas uz attīstītajām Rietumu tehnoloģijām, jo īpaši jaunu naftas lauku apguvē tādās ekstrēmās vidēs kā Arktika.

«Pasākumi attiecas uz jauniem līgumiem,» piebilda ES, kas nozīmē, ka jau noslēgto līgumu izpilde nav kavēta.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu