Izraēla un HAMAS vienojas par 72 stundu pamieru Gazas joslā (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izraēla un Gazas joslā valdošā palestīniešu islāma kustība HAMAS ir vienojušās par 72 stundu pamieru, kas sāksies piektdien pulksten astoņos no rīta, ceturtdienas vakarā paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Pēc Kerija paziņojuma abas puses apstiprināja, ka ir piekritušas šim pamieram Gazas joslā pēc 25 dienu ilgas asiņainas konfrontācijas.

Kerijs Indijas galvaspilsētā Deli arī pavēstīja, ka pēc pamiera stāšanās spēkā Izraēlas un Palestīnas pārstāvji, tostarp no HAMAS, sāks sarunas Ēģiptes galvaspilsētā Kairā. Ēģipte apstiprināja, ka ir paredzētas šādas sarunas.

Kerijs tomēr sacīja, ka

pēc pamiera stāšanās spēkā Izraēlas bruņotie spēki paliks Gazas joslas iekšienē.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ceturtdien solīja nepiekrist nevienam pamieram, kas neļautu Izraēlas armijai pabeigt tuneļu iznīcināšanu, kurus palestīniešu kaujinieki izmanto teroraktu rīkošanai pret Izraēlu.

Izraēla no 8.jūlija īsteno gaisa triecienu kampaņu Gazas joslā, lai izbeigtu Izraēlas apšaudes ar raķetēm no šīs palestīniešu teritorijas. No 17.jūlija tā īsteno arī sauszemes spēku operāciju Gazas joslā ar mērķi sagraut kaujinieku izveidotos tuneļus, pa kuriem tie iekļūst Izraēlā teroraktu rīkošanai.

Piektdien dažas stundas pirms gaidāmās pamiera stāšanās spēkā kļuva zināms, ka

šajā Izraēlas ofensīvā ir nogalināti vismaz 1450 palestīniešu.

Saskaņā ar ANO datiem apmēram divas trešdaļas nogalināto palestīniešu bija civiliedzīvotāji.

Izraēlas pusē ir 64 upuri, tai skaitā 61 armijas karavīrs, divi civiliedzīvotāji, kā arī lauksaimniecības strādnieks no Taizemes, kas gāja bojā HAMAS kaujinieku rīkotās raķešu apšaudēs Izraēlas dienvidos.

Kerijs paziņoja, ka šis pamiers ir kopīga ASV un ANO iniciatīva un dos civiliedzīvotājiem «ļoti vajadzīgu atelpu».

«Tā ir atelpa, iespējas brīdis, nevis beigas. Tas nav atrisinājums,» brīdināja Kerijs. Viņš piebilda, ka šā pamiera laikā Izraēlai būs atļauts veikt «aizsardzības» operācijas tuneļu iznīcināšanai.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu