ANO aicina Spāniju pārapbedīt bijušo diktatoru Franko (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO aicinājusi Spāniju pārapbedīt mirušo diktatoru Francisko Franko, kas ir viens no piedāvājumiem Spānijas valsts fašistiskās vēstures seku atrisināšanai.

Franko, kurš vadīja Spāniju kopš pilsoņu kara beigām 1939.gadā līdz viņa nāvei 1975.gadā, ir apbedīts pie Madrides esošā Kritušo ielejas kara memoriālā.

Sākotnēji iespaidīgais piemineklis bija paredzēts kā piemiņas vieta abu pušu kritušajiem. Asiņainajā konfliktā karoja draugs ar draugu un pat radinieks pret radinieku.

Tomēr, tā kā Kritušo ielejas bazilikā apbedīts bijušais diktators,

piemiņas vieta kļuvusi par pulcēšanās vietu Spānijas labējā spārna atbalstītājiem.

Lielā kompleksa pretinieki arī norāda, ka Spānijas sakautās politiski kreisās opozīcijas biedri mira piemiņas vietas celtniecības laikā.

Tagad ANO atkārto 2011.gadā izteikto aicinājumu pārapbedīt Franko kādā citā vietā, bet tam pretojas Francisko Franko federācijas biedri.

ANO arī vēlētos, lai piemiņas vietu pārveidotu par muzeju, kurā godinātu diktatora upurus.

Viens no stingrākajiem ANO ieteikumiem

Šis piedāvājums ir viens no stingrajiem ieteikumiem, kurus izsaka ANO Piespiedu un nebrīvprātīgas pazušanas darba grupa, vēloties panākt visu Spānijas fašistisko simboliku likvidēšanu.

Pēc 2013.gada grupas inspekcijas brauciena Spānijas teritorijā tā deva Spānijai 90 dienas, lai izveidotu Franko ēras upuru un viņu radinieku atbalsta plānu.

ANO vēlas, lai Spānija izveido un finansē valsts grupu, kas meklēs apmēram 100 000 pilsoņu kara un Franko ēras laikā zudušos cilvēkus. Tomēr šos meklējumus ierobežo Spānijas valdošās konservatīvās Tautas partijas veiktie budžeta samazinājumi.

Spānijas pilsoņkarš vēl joprojām šķeļ Spānijas sabiedrību.

Pēc Franko nāves 1975.gadā valsts lielākās politiskās partijas piekrita «aizmiršanas līgumam», un 1977.gada amnestijas likums liedz Franko ēras noziegumu upuriem vērsties pret aizdomās turētajiem pāridarītājiem.

Tomēr 2012.gadā Spānijas opozīcijas sociālistu PSOE partija iesniedza vēstures atmiņas likumprojektu, kas formāli nosodīja Franko režīmu. Tajā arī bija ieteikts noņemt visus Franko ēras simbolus no sabiedriskajām ēkām un par valsts naudu veikt pazudušo upuru kapu meklēšanu.

ANO februārī norādīja, ka Spānijai būtu jāatceļ 1977.gadā pieņemtā amnestija iespējamiem kara noziedzniekiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu