Krievijā stājies spēkā pretrunīgi vērtētais likums par interneta cenzūru (164)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā piektdien stājās spēkā pretrunīgi vērtētais likums, kas tiek uzskatīts par interneta cenzūras mēģinājumu. Blogeriem reģistrējoties jāiesniedz personas dati, kā arī viņi vairs nevar publicēt saturu anonīmi, bet dati jāuzglabā serveros Krievijas teritorijā, lai tiem varētu piekļūt Krievijas likumsargi.

Aprīlī pieņemtais likums nosaka, ka blogotājiem, kuru vietnes apmeklē vairāk nekā 3000 lasītāju dienā, jāreģistrējas pie mediju regulatora «Roskomnadzor», kā arī jāievēro stingri noteikumi.

Krievijas

blogotāji piektdien atriebās valsts pārvaldei

par cenzūras mēģinājumu, pārpludinot mediju regulatoru ar fiktīviem reģistrācijas pieteikumiem.

Oficiālā Krievijas aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka aptuveni 20-30% no piektdien saņemtajiem reģistrācijas pieteikumiem bija mēstules.

Likuma oponenti norāda, ka likuma teksts ir tik vispārīgi formulēts, ka tas ļauj varasiestādēm vērsties pret jebkurām sociālās komunikācijas vietnēm vai blogiem, kas veido Krievijas opozīcijas dzīvīgāko politisko debašu platformu.

Par likuma pārkāpšanu paredzēts

naudas sods līdz 50 000 rubļu (1000 eiro).

Krievija aizliedz iedzīvotāju personālos datus uzglabāt ārzemēs

Krievijas Valsts dome 4.jūlijāb otrajā un uzreiz arī beidzamajā trešajā lasījumā pieņēma likumu, kas uzliek ārvalstu interneta kompānijām visus Krievijas iedzīvotāju personālos datus, tostarp elektroniskā pasta saraksti un publikācijas sociālajos tīklos, glabāt tikai Krievijas teritorijā esošos serveros.

Likums stāsies spēkā 2016.gada 1.septembrī. Kompānijas, kas līdz tam laikam nebūs atvērušas savus datu centrus Krievijā, tiks uzskatītas par pārkāpējām, un komunikāciju uzraudzības aģentūra «Roskomnadzor» ar tiesas lēmumu varēs bloķēt Krievijas iedzīvotāju piekļuvi tām.

Kā norāda eksperti, šis solis visupirms ir

vērsts pret tādiem sociālajiem tīkliem kā «Facebook» un «Twitter»,

kas atrodas ārpus Krievijas jurisdikcijas un atsakās sniegt varasiestādēm datus par lietotājiem.

Tomēr eksperti norāda, ka likums varētu radīt smagas sekas Krievijas kompānijām, piemēram, lidsabiedrībām, kas izmanto ārvalstu biļešu rezervēšanas dienestu pakalpojumus. Tāpat tas liegs Krievijas iedzīvotājiem rezervēt aviobiļetes un viesnīcas ārzemēs, kas savukārt daudzās valstīs ir obligāts nosacījums vīzas iegūšanai.

[t]

Komentāri (164)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu