Islāmisti draud Irākas kurdiem (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Teroristu grupējums «Islāma valsts» (IS) pirmdien brīdinājis, ka tas plāno virzīties dziļāk Irākas kurdu kontrolētajās teritorijās.

«Islāma valsts brigādes nu ir sasniegušas robežu trijstūri starp Irāku, Sīriju un Turciju. Lai visvarenais dievs ļauj mudžahediem (islāma sekotājiem, kas piedalās svētajā karā) atbrīvot visu reģionu,» teikts IS paziņojumā.

Islāmisti jau svētdien ieņēma Sindžāru un vēl divas reģiona pilsētas. Sestdien tika ieņemta Zumāras pilsēta, un nu teroristi apdraud Mosulas dambi, lielāko šāda veida būvi Irākā.

«Mudžahedi iekarojuši vairākus kurdu sekulāro bandu un zemessardzes kontrolētos reģionus,» paziņoja IS atzars Irākas ziemeļrietumu provincē Nīnavā. «Pēc dienu ilgām cīņām ar dažādiem ieročiem (..) ienaidnieki atkritēji tika pazemoti, desmitiem nogalināti un ievainoti, simtiem metās bēgt.»

Autonomās Irākas Kurdistānas valdība nav izplatījusi informāciju par bojāgājušajiem un nav komentējusi ziņas par vairāku kurdu zemessardzes - pešmergu - karotāju nolaupīšanu.

Teritorijās, ko nedēļas nogalē ieņēmuši IS kaujinieki, pešmergi iegāja, izmantojot haosu, kas radās pēc 9.jūnija, kad islāmisti Irākā sāka savu uzbrukumu, padzenot Irākas valdības bruņotos spēkus.

Pēdējās cīņas Nīnavas provincē liecina, ka pešmergi ir atkāpušies līdz sava autonomā reģiona vecajām robežām. Tas atbrīvo IS džihādistiem ceļu starp 10.jūnijā ieņemto Mosulu un Sīrijas robežu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu