Irākas džihādisti izpilda nāvessodu desmitiem jezīdu (27)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Džihādistu grupējuma «Islāma valsts» (IS) kaujinieki Irākas ziemeļos izpildījuši nāvessodu desmitiem kurdu reliģiskās minoritātes kopienas pārstāvjiem jezīdiem, kas atteicās pāriet islāmā.

Aculiecinieki aģentūrai DPA ziņoja, ka 67 jauni vīrieši tika nošauti svētdien džihādistu ieņemtajā Sindžāras pilsētā.

Kurdu mediji vēsta, ka nogalināti 88 jezīdi, savukārt vairāki desmiti jaunu vīriešu piekrituši pāriet islāmā, lai izvairītos no nāves.

Sandžāra atrodas 115 kilometrus no Mosulas pilsētas, un ļoti liels skaits iedzīvotāju to pameta pēc IS uzvarām pār kurdu zemessardzes pešmergu kaujiniekiem.

Kurdu cilts vadītājs norādījis kurdu autonomā reģiona televīzijas kanālam, ka bažījas par vairāk nekā 2000 jezīdu likteni, kuri svētdien atgriezušies savā ciemā, paļaujoties uz IS paustajām drošības garantijām.

Kurdu valodā runājoši jezīdi ir mazpazīstama reliģiskā minoritāte, kurus islāma ticīgie dēvē par neticīgajiem vai pat «sātana pielūdzējiem».

Islāmistu kaujinieki jau iepriekš vērsušies pret viņiem. 2007.gadā vairākos sprādzienos tika nogalināti vairāk nekā 300 cilvēki.

Pēc reģiona ieņemšanas IS kaujinieki iznīcinājuši vairākas jezīdu svētnīcas.

Sindžāra ir tikai viena no kurdu pilsētām, kuru bez lielas pretestības no kurdu pešmergu puses ieņēmis IS grupējums.

Teritorijās, ko nedēļas nogalē ieņēmuši IS kaujinieki, pešmergi iegāja, izmantojot haosu, kas radās pēc 9.jūnija, kad islāmisti Irākā sāka uzbrukumu, padzenot Irākas valdības bruņotos spēkus.

Pēdējās cīņas Nīnavas provincē liecina, ka pešmergi ir atkāpušies līdz sava autonomā reģiona vecajām robežām. Tas atbrīvo IS džihādistiem ceļu starp 10.jūnijā ieņemto Mosulu un Sīrijas robežu.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu