Kas notiek ar lidostās pamesto bagāžu? Koferus pārdod izsolēs! (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lielbritānijā ir virkne uzņēmumu, kuru pamatnodarbošanās ir lidostās nozaudētu koferu izpārdošana. Ideja ir vienkārša: pircējs sola cenu par koferi, nezinot, kas tajā iekšā. Tādējādi var gan nopelnīt, gan iedzīvoties zaudējumos, raksta «Daily Mail».

«Tooting» bagāžas izsoļu namā Grīsbijā ik mēneši tiek izsolīti apmēram 200 lidostā pamesti/pazaudēti koferi. Katrs no koferiem tiek atsevišķi izsolīts, un izsoles dalībnieki sola arvien lielākas summas, nezinot, kas koferī atrodas.

Uz šādām izsolēm regulāri ierodas desmitiem cilvēku.

Vidējā sākumcena nozaudētam koferim izsoļu namā ir 16 britu mārciņas.

Koferos, protams, visbiežāk atrodas T-krekli, peldkostīmi, kurpes un tamlīdzīgas lietas.

Taču nopelnīt izdodas, ja apģērbs ir pazīstamu dizaineru radīts vai koferos atrodas vēl citas vērtīgas lietas.

«Tooting» izsoļu namā nonāk Hītrovas lidostā nozaudētā bagāža, uz kuru neviens tā arī nav pieteicies. Tā ir bagāža, kurai neviens ilgi neierodas pakaļ, tā ir nozaudēta un īpašnieku nav iespējams noteikt.

Laimes spēle un kaķis maisā

Koferu izsoles «Tooting» rīko ik pēc divām nedēļām. Izsoļu nama pārstāvji skaidro, ka pircēji esot ļoti dažādi, taču vairumā gadījumu viņus piesaistot piedzīvojumu gars un risks - tā esot kā loterija.

«Bagāžu savulaik nozaudējušas pat tādas slavenības kā Kima Kardašjana, Naomi Kempbela un Viktorija Bekhema.

Ja nu izdodas tikt pie kofera, kas pilns ar dizaineru radītām somiņām, «Gucci» un «Prada» apģērbiem un dimantiem?» izsoļu garu apraksta «Daily Mail».

Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Konkrētu kategoriju preces pirms tirgošanas no koferiem tomēr izņem

Tomēr ne viss ir tik vienkārši. «Tooting» pārstāvji skaidro, ka

no koferiem pirms izsolīšanas tiek izņemtas tādas lietas kā elektropreces, dārglietas, kurpes un kosmētika - šīs lietas tiek tirgotas atsevišķi.

Dati rāda, ka pagājušajā gadā vien nozaudēti 21,8 miljoni ceļojumu somu - tas nozīmē, ka vidēji savu bagāžu pamet, pazaudē vai aizmirst septiņi no katriem 1000 pasažieriem. 3% jeb 654 000 somu tiek pazaudētas bez iespējas īpašniekiem sadzīt pēdas.

Nozaudē arvien mazāk bagāžas

Izsoļu uzņēmumā stāsta, ka treknie gadi gan esot garām - agrāk aviokompānijas bagāžu nozaudējušas krietni biežāk un uz lidostu tai braukts pakaļ ik nedēļu, tagad tas notiekot vien reizi mēnesī.

Izsoļu dalībnieki joko, ka

izdevīgāk esot tikt pie kofera, kas nozaudēts pirms ceļojuma, - citādi mājās var nākties braukt ar pilnu somu netīru drēbju.

Taču tas cilvēkus neatturot - izsoļu laikā telpa ir cilvēku bāztin piebāzta.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Izsoļu nams bez aviopasažieru mantām tirgo arī policijas konfiscētās mantas un vilcienos pazaudēto bagāžu. «Tooting» atrodams it viss: veikalu manekeni, putekļsūcēji vai kastes, kas pilnas ar filozofijas grāmatām.

Brīnums, ko tik neņem līdzi koferī!

Arī koferos pat pēc vērtīgās elektronikas, rotu un kosmētikas izņemšanas var atrast sazin ko: «Yamaha» trompetes, mikrofonu kātus, mūzikas instrumentus, turku paklājus, hokeja nūjas, vēl iepakotas dārgas bērnu rotaļlietas, matu rotas, tukšus vijoles futrāļus.. Tā varētu turpināt ilgi.

«Saprāts citreiz nevar aptvert, ko cilvēki mēdz likt savos koferos.

Esmu atvērusi arī tādus, kuros iepakotas lietotas mērces pannas,» stāsta izsoļu nama darbiniece.

Pirms kāzām nozaudē līgavas kleitu

Citreiz izsoļu rīkotāji mēdzot aizdomāties par cilvēkiem, kuriem mantu pazaudēšana, piemēram, pirms ceļojuma bijis pamatīgs pārdzīvojums. Taču arī tas neesot tas sliktākais scenārijs. «Mums dažas reizes gadījušies koferi, kuros atradās līgavas kleitas. Gadījies pat viss komplekts - līgavas kleita, līgavas māsu kleitas un smokingi. Es tiešām ceru, ka tie tika pazaudēti jau ceļā uz mājām,» viņa stāsta.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Higiēnas preces un kosmētiku iztirgo garāžas izsolēs vai internetā

Daudzi izsoļu dalībnieki šeit ierodas, lai iegādātos arī puslīdz izlietotās kosmētikas un higiēnas preces. «Mēs tās varam pārdot garāžas izpārdošanās,» saka kāds laulāts pāris, kurš izsolēs aktīvi piedalās jau 12 gadus.

«Pagājušajā reizē mēs par 10 mārciņām vienā no kosmētikas somām tikām pie lielā «Acqua di Gioia» parfīma. Veikalos tas maksā ap 100 mārciņām.»

Citi šeit nāk, lai pirktu elektroniku, rotaļu mašīnas. Kāds vīrietis stāsta, ka par sešām mārciņām ticis pie spēļu mašīnītes, ko vēlāk eBay pārdevis par 140.

«Šīs izsoles ir aizraujošas, un mēs gūstam naudu, ar ko samaksāt par atvaļinājumu,» stāsta kāds cits pāris.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu