Džihādisti Irākā okupē baznīcas, novāc krustus un dedzina manuskriptus (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādisti, kas sagrābuši savā kontrolē plašu reģionu Irākas ziemeļos, ceturtdien piespieduši 100 000 kristiešu pamest savas mājas un okupējuši baznīcas, novācot krustus un iznīcinot manuskriptus, paziņojis patriarhs Luiss Sako.

100 000 kristiešu atstājuši savas mājas, līdzi paņemot tikai drēbes. Daudzi devušies prom kājām, lai nokļūtu autonomajā kurdu reģionā, norādīja Irākas lielākās kristiešu kopienas patriarhs.

«Šī ir humāna katastrofa. Baznīcas ir okupētas, to krusti noņemti,» norādīja Sako, piebilstot, ka džihādisti sadedzinājuši līdz pat 1500 manuskriptiem.

Jau vēstīts, ka pēc kurdu spēku atkāpšanās teroristu grupējuma «Islāma valsts» (IS) kaujinieki aizvadītajā naktī sagrāba savā kontrolē Irākas lielāko kristiešu pilsētu Karakūšu un apkārtējos reģionus Mosulas apkaimē.

Vietējie iedzīvotāji apstiprināja, ka IS kaujinieki sagrābuši savā kontrolē lielu Irākas ziemeļu apgabalu un cilvēki šīs pilsētas pametuši. Ziņu aģentūra AFP tam neatkarīgu apstiprinājumu nav guvusi, bet Sako apgalvoja, ka IS kaujinieki naktī uzbrukuši lielākajai daļai ciematu Nīnavas provincē.

«Valdība nav spējīga aizsargāt mūsu cilvēkus, tāpat kā to nespēj Kurdistānas valdība. Tām nepieciešams strādāt kopā, saņemt starptautisku atbalstu un modernu militāru ekipējumu,» norādīja Sako.

«Šodien mēs ar lielām sāpēm un skumjām lūdzam visus labas gribas cilvēkus, ASV Drošības padomi, Eiropas Savienību un palīdzības organizācijas palīdzēt tiem cilvēkiem, kam draud nāves briesmas. (..) Es ceru, ka nav par vēlu izvairīties no genocīda,» paziņoja Sako.

Irākas, Sīrijas un Turcijas kurdu zemessardzes pešmergas bruņoto spēku kaujinieki ir sākuši saskaņotu uzbrukumu džihādistiem Mosulas apkaimē. Tomēr aizvadītajā naktī kurdu spēkiem nācās no vairākiem reģioniem atkāpties, ļaujot džihādistiem ieņemt jaunas teritorijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu