ASV un Austrālija ārvalstu džihādistu jautājumu izvirzīs ANO

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV un Austrālija otrdien vienojušās izvirzīt ANO jautājumu par Sīrijā, Irākā un citviet karojošo ārvalstu džihādistu radīto risku, pavēstīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

«Mēs grasāmies vienoties kopā, lai šo jautājumu šomēnes izvirzītu ANO sanāksmē un iekļautu to darba kārtībā tādā veidā, lai iegūtu atbalstu no izcelsmes valstīm, kā arī valstīm, kuras skar šī problēma,» pēc drošības jautājumiem veltītām sarunām Sidnejā sacīja Kerijs.

ASV un Austrālijas amatpersonu sarunās Sidnejā tika spriests par ārzemniekiem, kas dodas karot uz Sīriju un Irāku grupējuma «Islāma valsts» rindās.

Vienlaikus plašu rezonansi sabiedrībā izraisījis Sīrijā tapis fotoattēls, kurā kāds Sidnejā audzis puisis rokās tur karavīram nocirstu galvu.

Attēlu tviterī ievietojis zēna tēvs Haleds Šarufs - austrālietis, kurš pērn devās uz Sīriju un tagad karo «Islāma valsts» rindās. Fotogrāfija izraisījusi bažas, ka kaujinieki atgriezīsies mājās radikalizēti un bīstami.

Kerijs sacīja, ka Austrālija un ASV vienojušās «strādāt kopā, lai apkopotu informāciju par pasaules labāko praksi attiecībā uz šiem ārvalstu karotājiem».

Grupējums «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar «Al Qaeda» saistīto «Al Nusra».

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu