Vīnē kurdu sektas locekļiem draudēts ar nāvi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrijas Federālais terorisma apkarošanas un konstitūcijas aizsardzības birojs (BVT) ir satraukts par nāves draudiem, kas izteikti Vīnē mītošajiem kurdu jezīdu ticības sekotājiem, vēsta laikraksts «Kurier».

Birojs sācis izmeklēšanu saistībā ar radikālo islāmistu, Sīrijas un Irākas teroristu grupējuma «Islāma valsts» atbalstītāju, aktivitātēm.

BVT novēro vairākus radikālos grupējumus, kas sociālajos medijos publicē draudus jezīdiem, sacīja Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Karls Heincs Grundbeks.

Viņš gan pieļauj, ka Austrijas jezīdi reālām briesmām diez vai ir pakļauti, un piebilst, ka pastāv atšķirība starp noziegumu attaisnošanu un to pastrādāšanu.

Austrijā dzīvo aptuveni 700 jezīdu.

Kāds jezīdu aktīvists, kurš vēlējās palikt anonīms, atzina laikrakstam, ka viņi «visi jūtas apdraudēti».

«Kurier» jau iepriekš rakstījis par Vīnē mītošiem gados jauniem imigrantiem, kas simpatizē tādām radikālām organizācijām kā «Islāma valsts».

To lielākā daļa ir bezdarbnieki, kas trenējas cīņas mākslās un lielāko daļu laika pavada tīmeklī, kur kļūst arvien radikālāki.

Atbilstoši BVT aplēsēm šādu cilvēku ir vairāki simti.

Irākā jezīdu vēsturiskās dzimtenes centrā - Sindžāra kalna apkaimē, uz rietumiem no Mosulas, - sunnītu ekstrēmisti izvēsuši jezīdu vajāšanu.

Jezīdi godā kā Bībeli, tā Korānu, bet viņu pašu tradīcija pamatā ir mutvārdu.

Daudzi musulmaņi jezīdus uzskata par ķeceriem un velna pielūdzējiem.

Par jezīdu nevar kļūt, šo ticību pieņemot, bet tikai piedzimstot šīs reliģijas sekotājiem.

Grupējums «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar «Al Qaeda» saistīto «Al Nusra».

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu