Kemerons: «Islāma valsts» apdraud Lielbritāniju (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts», kas ir sagrābis plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, ir tiešs drauds Lielbritānijai, un valstij ir jāizmanto visi tās rīcībā esošie instrumenti, lai apturētu šā grupējuma tālāku nostiprināšanos, svētdien publikācijā laikrakstā «The Sunday Telegraph» norādīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Kaut arī nebūtu pareizi nosūtīt armiju uz Irāku, zināma militārā līdzdalība būtu attaisnota, jo «teroristu valsts» izplešanās rada draudus Eiropai un tās sabiedrotajiem, brīdināja premjers.

«Ja mēs nerīkosimies, lai apturētu šīs ārkārtīgi bīstamās teroristu organizācijas straujo uzbrukumu, tā vienīgi augs stiprāka, līdz uzbruks mums Lielbritānijas ielās,» norādīja Kemerons.

«Es piekrītu, ka mums vajadzētu izvairīties no tā, ka mēs sūtām armiju karot vai lai okupētu, bet mums ir jāatzīst, ka gaišajai nākotnei, pēc kuras mēs ilgojamies, ir vajadzīgs ilgtermiņa plāns,» norādīja premjers.

Drošība var tikt panākta, «ja lietojam visus mūsu resursus - palīdzību, diplomātiju, mūsu militāro spēku», uzsvēra Kemerons, piebilstot, ka plāno uz Irākas kurdu reģionu nosūtīt Lielbritānijas pārstāvi.

Grupējums «Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar «Al Qaeda» saistīto «Al Nusra».

Sīrijā «Islāma valsts» kontrolē trešo daļu valsts teritorijas - pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši «Islāma valsts» panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu