Rasu nemieri ASV: policija nošāvusi vēl kādu vīrieti (49)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV rasu nemieru rajonā - Misūri štata Sentluisas pilsētā - policija otrdien nošāvusi ar nazi bruņotu vīrieti. Sentluisas priekšpilsētā Fērgusonā, kur 9.augustā baltādains policists nošāva melnādainu jaunieti, jau desmit dienas turpinās nekārtības.

Policija Sentluisā sašāvusi kādu satrakojušos vīrieti, kurš, turēdams rokā nazi, saucis «nogaliniet mani tūliņ pat» un tuvojies policijas patruļai.

Policijas kapteinis Eds Kuncs incidenta vietā žurnālistiem sacīja, ka ir sākta izmeklēšana un atbilstoši tam, ko viņš ir dzirdējis, policijas rīcība bijusi «attaisnojama».

Pirmdien Fērgusonā protestētāji raidīja šāvienus policijas virzienā, svieda likumsargiem ar akmeņiem un degmaisījuma bumbām. Vardarbībā seši cilvēki ievainoti, bet policija arestējusi 31 cilvēku.

Lai izklīdinātu 200 cilvēku lielo pūli, policija protestētājos raidīja asaru gāzes šāviņus, apliecināja policijas kapteinis Rons Džonsons.

Foto: AFP/LETA

Aicina protestēt dienas laikā

Viņš aicināja vietējos iedzīvotājus protestēt dienas laikā, lai šādi sevi norobežotu no vardarbīgajiem aģitatoriem, daži no kuriem Misūri ieradušies pat no Ņujorkas un Kalifornijas.

«Es vēlos iedrošināt šā apvidus cilvēkus protestēt pa dienu. Gādājiet, lai jūsu balsi sadzird, lai jūs redz, lai mēs nekļūstam par aizsegu vardarbīgajiem aģitatoriem,» sacīja Džonsons.

Nogalinātais tika sašauts vismaz sešas reizes

Nošautā pusaudža vecāku nolīgtie patologi pirmdienas rītā pavēstīja, ka Brauns sašauts vismaz sešas reizes un divas lodes trāpījušas viņam galvā.

Pusaudža nāve izraisījusi Fērgusonā plašus vardarbīgus protestus, kas līdz šim nav rimušies,

un Misūri štata gubernators Džejs Niksons pirmdien uz rasu nemieru pārņemto pilsētu nosūtīja Nacionālās gvardes vienības.

Braunu sašāvis 28 gadus vecais Dārens Vilsons, kurš policijā strādājis sešus gadus.

Policija skaidroja, ka Brauns apstādināts par nepareizu ielas šķērsošanu. Izraisījies konflikts, kā rezultātā jaunietis sašauts.

Tiesa gan, dažu liecinieku teiktais ir pretrunā ar policijas versiju.

Izsludināts ārkārtas stāvoklis

Gubernators Niksons Fērgusonā izsludinājis ārkārtas stāvokli, jo naktīs notiekošo nekārtību dēļ tur bijusi traucēta pamatpakalpojumu nodrošināšana.

Saspīlējums starp Fērgusonas afroamerikāņiem un pilsētas policiju, ko pārsvarā veido baltādainie, pēdējās dienās tikai pieaudzis.

Pēc ziņu parādīšanās par Brauna nāvi Fērgusonu pārņēma vardarbīgi protesti. Izraisījās protestētāju sadursmes ar policiju, protestētāji demolēja, dedzināja un izlaupīja vairākus veikalus.

Foto: AFP/LETA

Sentluisas apgabala policijas priekšnieks Džons Belmers skaidroja, ka Brauns sašauts pēc tam, kad viņš fiziski uzbrucis policistam un mēģinājis atņemt viņa ieroci.

Policija arī izplatījusi novērošanas kameru video, kurā redzams, kā Brauns neilgi pirms liktenīgās sašaušanas veikalā nozog cigāru paku un draud veikala īpašniekam.

Tiesa gan, kā sestdien preses konferencē paskaidroja Rons Džonsons, šis incidents nav bijis iemesls, kāpēc policists mēģinājis Braunu apturēt. Policists arī nav zinājis, ka Brauns tiek turēts aizdomās par šo laupīšanu.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu