Igaunijā bažas par Merkeles izteikumiem pret NATO spēku izvietošanu (91)

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas valsts raidsabiedrība ERR pauž satraukumu par Vācijas kancleres Angelas Merkeles izteikumiem pret NATO spēku izvietošanu Baltijā, kas rada šaubas par alianses spējām nosargāt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarību.

Rietumvalstis, kas jau sen ir atmaksājušas morālo parādu Austrumeiropai, aizvadītajos mēnešos daudz piepūlējušās, lai iedrošinātu Baltijas valstis, taču šajā procesā bija manāmi arī daži šķēršļi, teikts ERR redakcijas komentārā, kas publicēts par godu Igaunijas neatkarības atjaunošanas gadadienai.

«Tas parādījās pirms divām dienām. Runājot par [NATO līguma] 5.pantu un kolektīvo aizsardzību, Vācijas kanclere Angela Merkele Rīgā paziņoja, ka Vācija neatbalsta NATO militāro bāzu izvietošanu Baltijā, apgalvojot, ka NATO un Krievijas pirms 17 gadiem noslēgtā vienošanās ir augstāk stāvoša par Vašingtonas līgumu,» raksta ERR.

«Tas ir samērā šokējoši. Tas nozīmē, ka, neskatoties uz faktu, ka Krievija finansē, veicina un pat piedalās pakāpeniskā iebrukumā suverēnā valstī, un neskatoties uz faktu, ka NATO ir apturējusi sadarbību ar Krieviju, Vācijas valdība acīmredzot Krieviju vēl joprojām uzskata par kaut ko citu, nevis, lietojot 1997.gada līguma valodu, «pretinieku«. Tas nozīmētu, ka NATO dalībvalstu vidū ir otrs ešelons,» raksta ERR redakcija, Merkeles izteikumus nodēvējot par bezatbildīgiem.

Igaunijas raidorganizācija norāda, ka vienīgais veids Baltijas valstu aizsardzībai pret iebrukumu ir NATO pastāvīgu militāro bāzu izveide vai vismaz NATO ieroču krājumu izvietošana.

ERR atzīst, ka Merkeles izteikumi interpretējami dažādi, tostarp, ka tas bijis mēģinājums iegūt laiku.

Vienlaikus ERR pieļauj, ka Merkele «spēlēja slikto policistu», tādā gadījumā «labā policista» loma iekrīt ASV prezidentam Barakam Obamam, kas septembra sākumā viesosies Igaunijā.

«Skatuve ir iekārtota - visi skatieni tagad ir pievērsti nākamajai augstajai vizītei Baltijā - ASV prezidenta vizītei Tallinā - un Velsas samitam, lai saņemtu skaidru atbildi par NATO spēku izvietošanu, lai iemiesotu 5.pantu reālajā dzīvē, nevis tikai retoriskā līmenī. Citādi NATO nāksies paskaidrot, kā tieši tā ar dažiem simtiem karavīru plāno apturēt hipotētisku iebrukumu - lai tas būtu zibenskarš vai mazie zaļie nemiernieki,» raksta ERR.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu