Latvijas karavīri CĀR iekļuvuši apšaudē, taču cietušo nav (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā (CĀR) dienošie Latvijas karavīri šorīt iekļuvuši apšaudē, taču cietušo nav, noskaidroja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Latvijas kontingenta patruļa iekļuva netiešā apšaudē. Lai arī cietušo nav, konstatēti vairāki ložu trāpījumi izmantotajā tehnikā.

Jau ziņots, ka Latvijas kontingentu veido 40 karavīru vienība - kontingenta vadība, nacionālā atbalsta daļa un manevra vads. Kontingentu komandē majors Salvis Dzilna. Latvijas kontingents uzdevumus pilda valsts galvaspilsētā Bangi.

Vienība ES vadītajā militārajā operācijā CĀR ieradās 14.jūnijā. Pēc ierašanās operācijas rajonā Latvijas karavīri divas dienas iepazinās ar situāciju. Pirmais uzdevums bija daudznacionālās vienības mājvietas - bāzes «Ucatex» - apsardze. Jau pēc nepilnas nedēļas karavīri iesaistījās arī kājnieku un transporta patruļās, ko veic ar septiņām bruņotām apvidus automašīnām «Land Rover».

Rotācijas kārtībā pašlaik Latvijas karavīri iesaistīti visos daudznacionālā bataljona uzdevumos - bāzes apsardzē, dažādu pilsētā stratēģiski svarīgu objektu apsardzē, kā arī patruļās diennakts gaišajā un tumšajā laikā. Pavisam nesen manevra vadam nācis klāt vēl viens uzdevums - ātrās reaģēšanas vienības uzdevumu veikšana.

«Centrālāfrikas Republikas konflikta pamatā ir gan politiskās, gan reliģiskās nesaskaņas. Tuvojoties nākamā gada vēlēšanām, politiskās nesaskaņas kļūst arvien izteiktākas tieši galvaspilsētā, savukārt ciematos strīdus raisa atšķirīgi reliģiskie uzskati un piederība dažādām etniskajām grupām, joprojām pastāv arī asinsatriebība. Karavīri vietējos strīdos neiesaistās, izņēmums ir liela mēroga nekārtības, piemēram, vardarbīgi mītiņi,» iepriekš operācijas izpildes vidi raksturoja kontingenta komandieris.

Ministru kabinets 29.aprīlī pieņēma lēmumu par 40 Latvijas karavīru dalību Eiropas Savienības militārajā operācijā CĀR uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Latvijas karavīru uzdevumi ir apsargāt valsts galvaspilsētas lidostu, nodrošināt humānās palīdzības kravu transportēšanu uz pilsētu un veikt patrulēšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu