ASV neveiksmīgi mēģinājušas glābt nogalināto žurnālistu un citus amerikāņus Sīrijā (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV bruņotie spēki šovasar slepenā militārā misijā Sīrijā neveiksmīgi mēģināja izglābt reportieri Džeimsu Fouliju un citus amerikāņus, kurus bija saņēmis par ķīlniekiem džihādistu grupējums «Islāma valsts», trešdien pavēstīja ASV amatpersonas un mediji.

Jau ziņots, ka Irākas un Sīrijas sunnītu džihādistu grupējums «Islāma valsts» otrdien uzņēmās atbildību par amerikāņu žurnālista Džeimsa Foulija slepkavību, kas bijusi atriebība par ASV gaisa triecieniem Irākā, un draudēja nogalināt vēl vienu reportieri. «Islāma valsts» arī izplatīja videoierakstu, kurā redzams, kā kaujinieks maskā nogriež Foulijam galvu.

Otrs sagūstītais amerikāņu reportieris Stīvens Sotlofs šajā ierakstā tika parādīts dzīvs, bet ar brīdinājumu, ka viņa liktenis ir atkarīgs no tā, vai ASV prezidents Baraks Obama pavēlēs izbeigt militāru darbību pret šo grupējumu.

Pentagons un Baltais nams, trešdien paziņojot par slepeno misiju, neizpauda, vai tās mērķis bija izglābt Fouliju, kurš 2012.gada novembrī tika nolaupīts Sīrijas ziemeļos. Tomēr ASV mediji, atsaucoties uz ASV administrācijas augstām amatpersonām, ziņoja, ka Foulijs bijis starp tiem amerikāņiem, kurus ASV īpašo operāciju desantnieki mēģināja izglābt.

«ASV nesen mēģināja īstenot glābšanas operāciju, lai atbrīvotu vairākus amerikāņus, kurus Sīrijā par ķīlniekiem turēja «Islāma valsts Irākā un Levantē«,» paziņoja Pentagona preses sekretārs kontradmirālis Džons Kērbijs, minot džihādistu grupējuma «Islāma valsts» agrāko nosaukumu.

«Šajā operācijā bija ietvertas gaisa un sauszemes [darbību] sastāvdaļas, un tā bija koncentrēta uz gūstekņu ņemšanas tīklu šī grupējuma ietvaros. Diemžēl misija nebija veiksmīga, jo ķīlnieki neatradās attiecīgajā vietā,» sacīja Kērbijs.

Baltais nams citā paziņojumā informēja, ka ASV prezidents Baraks Obama šovasar atļāvis veikt šo glābšanas operāciju.

Operācijā piedalījās vairāki desmiti ASV desantnieku, no kuriem viens tika ievainots sīvā apšaudē ar «Islāma valsts» kaujiniekiem, ziņoja laikraksts «Washington Post», kas to nosauca par pirmo zināmo ASV sauszemes operāciju Sīrijā tur notiekošā pilsoņkara laikā. Tiek uzskatīts, ka ķīlnieku grupā, kuru tika mēģināts izglābt, bijis arī Sotlofs.

Foulijs bija pieredzējis korespondents, kurš bija atspoguļojis karu Lībijā pirms došanās uz Sīriju atspoguļot nemierus pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu. Viņš strādāja ASV ziņu vietnei «GlobalPost», Francijas ziņu aģentūrai «Agence France Presse» (AFP) un citiem medijiem. Saskaņā ar aculiecinieku sniegtām ziņām Foulijs tika nolaupīts 2012.gada 22.novembrī Idlibas provincē Sīrijas ziemeļos.

Sotlofs tika nolaupīts pērnā gada augustā, bet par to nebija plaši ziņots. Viņš ir rakstījis reportāžas vairākiem ASV laikrakstiem un žurnāliem, tostarp «Time», «Foreign Policy» un «The Christian Science Monitor».

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu