Pirmās Krievijas kravas automašīnas bez Ukrainas piekrišanas šķērso robežu (74)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmās desmit Krievijas kravas automašīnas ar «humāno palīdzību» bez Sarkanā Krusta pavadības šķērsojušas Ukrainas robežu, ziņo Krievijas aģentūras. Īsu brīdi iepriekš Maskava paziņoja, ka vairs nevarot izturēt gaidīšanu un sākusi bez Kijevas piekrišanas savas autokolonnas virzību uz Luhansku.

«Aizvien jaunu mākslīgu prasību un ieganstu izvirzīšana jau ir kļuvusi par ņirgāšanos. Vairs nevar paciest šādu patvaļu, atklātus melus un nespēju vienoties. Visi iegansti, lai novilcinātu palīdzības piegādi cilvēkiem humānās katastofas rajonā, ir izsmelti,» teikts Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumā, kas ievietots tās interneta vietnē.

«Krievijas puse ir pieņēmusi lēmumu rīkoties. Mūsu kolonna ar humāno kravu sāk kustību Luganskas virzienā,» teikts šajā paziņojumā.

«Mēs brīdinām no jebkādiem mēģinājumiem izjaukt sevišķi humāno misiju, kas tika gatavota sen,

pilnas caurskatāmības apstākļos un sadarbībā ar Ukrainas pusi un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (SSKK). Atbildība par iespējamām provokāciju sekām pret humāno konvoju pilnīg gulstas uz tiem, kas ir gatavi arī turpmāk upurēt cilvēku likteņus savām ambīcijām un ģeopolitiskajiem nodomiem, rupji mīdot kājām starptautisko humāno tiesību normas un principus,» teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Atļaušot Sarkanā krusta pavadību

Krievijas ĀM atzīmēja, ka Maskava ir gatava tam, ka autokolonnu pavadītu SSKK darbinieki, un «viņu dalībai palīdzības izdalīšanā». «Mēs rēķināmies ar to, ka šajā akcijā var piedalīties arī Krievijas Sarkanā Krusta biedrības pārstāvji,» teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

«Vēlreiz paziņojam, ka ir dotas visas nepieciešamās drošības garantijas humānā konvoja braucienam. SSKK ir oficiāli atzinusi šādu garantiju esamību. Piegāžu maršruti ir zināmi un SSKK misijas pārbaudīti. Dokumenti ir noformēti. Kravas jau sen ir gatavas, lai tās pārbaudītu Ukrainas robežsargi un muitnieki, kuri jau nedēļu atrodas robežkontroles punktā «Doņecka» Rostovas apgabalā. Par to zina arī tajās galvaspilsētās, kur nenogurstoši tiek demonstrētas «paaugstinātas bažas» par situāciju Ukrainas dienvidaustrumos,» apgalvoja Krievijas ĀM.

«Vēlreiz aicinām Ukrainas vadību un to ietekmējošās ASV un Eiropas Savienību (ES) steidzami pārorientēt situāciju Ukrainas dienvidaustrumos uz sarunu gultni,

sākt pildīt norunas, kas nostiprinātas Krievijas, Ukraina, ASV un ES 2014.gada 17.aprīļa Ženēvas paziņojumā par spēka lietošanas pārtraukšanu, humānās situācijas atvieglošanu un nacionāla dialoga nekavējošu uzsākšanu ar visu Ukrainas reģionu piedalīšanos,» teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

«Autokolonna ar daudziem simtiem tonnu humānās kravas, kas ir akūti nepieciešama šo rajonu iedzīvotājiem, jau nedēļu kavējas uz Krievijas-Ukrainas robežas. Šajā laikā no Krievijas puses visās līnijās un visos līmeņos tika īstenoti bezprecedenta centieni nokārtot nepieciešamās formalitātes,» apgalvoja Krievijas ĀM.

Ziņu agentūras «Interfax» žurnālists ziņoja, ka Ukrainas robežu prokrievisko kaujinieku kontrolētajā kontrolpunktā «Izvarina» šķērso 34 kravas mašīnas «KamAZ», kas ir daļa no Krievijas autokolonnas. Ukrainas Valsts robežsardzes dienests vēl nav apstiprinājis šo informāciju.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu