ES pauž nožēlu par Krievijas «humānās palīdzības» konvoja iebraukšanu Ukrainā (63)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) piektdien pauda nožēlu par Krievijas rīcību, «skaidri pārkāpjot» Ukrainas robežu, iesūtot valstī «humānās palīdzības» konvoju.

«Mēs paužam nožēlu par Krievijas lēmumu ievest humāno sūtījumu Ukrainas teritorijā bez ICRC (Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas) pavadības vai Ukrainas varasiestāžu piekrišanas,» paziņoja ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones preses pārstāvis Sebastjans Brabants. «Tas arī ir pretrunā ar iepriekšējām vienošanām starp Ukrainu, Krieviju un ICRC. Mēs aicinām Krieviju atcelt savu lēmumu.»

Pēc Brabanta teiktā, Ukrainas suverenitāte ir jāciena, un viņš atzinīgi novērtēja Kijevas «savaldību, kā arī gatavību tālākām sarunām, lai izvairītos no tālākas krīzes eskalācijas».

Norādot uz starptautiskajām tiesībām, Eiropas Komisija paziņoja, ka konvojam ir jābūt ne tikai «stingri humānas dabas», bet tas arī ir jāpavada ICRC.

Jau ziņots, ka Krievijas «humānās palīdzības» konvoja automašīnas, nesaņemot Ukrainas valdības atļauju, piektdien iebraukušas Ukrainas teritorijā. Konvoju nepavada Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) pārstāvji.

Automašīnas robežu šķērso kontrolpunktā «Izvarine», kuru kontrolē prokremliskie teroristi. Tās pa Ukrainu brauc teroristu pavadībā.

Maskava iepriekš paziņoja, ka vairs nevarot izturēt gaidīšanu, un sākusi bez Kijevas piekrišanas savas autokolonnas virzību uz Luhansku.

Automašīnas šķērsojušas robežu bez ICRC eskorta, šādi ignorējot Ukrainas valdības prasību.

Krievijas «humānās palīdzības» autokolonnas iebraukšana Ukrainas teritorijā bez Kijevas valdības atļaujas ir tiešs Krievijas iebrukums Ukrainā, pavēstīja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšnieks Valentīns Naļivaičenko.

«Mēs to saucam par tiešu iebrukumu. Ciniski slēpjoties aiz Sarkanā Krusta, tie ir militāri automobiļi ar aizsega dokumentiem,» norādīja amatpersona.

«Pēdējās dienās mēs esam kļuvuši liecinieki rūpīgi izplānotai un bīstamai, riskantai provokācijai pret Ukrainu ar bezkaunīgu un cinisku cienījamās Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas izmantošanu - provokācijai ar tā dēvēto humāno konvoju,» norādīja Naļivaičenko.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Krievijas «humānā palīdzība» Ukrainā tiks ievesta Harkovas apgabalā, kas atrodas valdības kontrolē, un tad tālāk ICRC automašīnās nogādāta uz Luhansku.

Tomēr Maskava nolēma konvoju novirzīt tālāk uz dienvidiem - uz robežas sektoru, kuru Ukrainas centrālā valdība nekontrolē.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu