Džihādists, kurš nogrieza žurnālistam galvu, izrādās britu reperis (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas izlūkdienesti identificējuši vīrieti, kurš brutālā veidā nogalināja amerikāņu žurnālistu Džeimsu Foliju, tas izrādījies britu mūziķis, kurš devies uz Tuvajiem Austrumiem un pievienojies kaujiniekiem, raksta «The Sunday Times».

Ņemot vērā, ka slepkavība uzņemta video un tas izplatīts internetā, eksperti jau iepriekš vērsa uzmanību uz faktu, ka žurnālista slepkavas uzrunā pirms zvērīgās slepkavības labi izšķirams britu akcents.

Kaujiniekiem Irākā video maskā tērptais vīrietis bija zināms vien kā «Džihāda Džons».

Tagad avoti MI5 un MI6 dienestos apstiprinājuši, ka aizdomās par amerikāņa slepkavību tur 23 gadus veco Abdelu-Majedu Abdelu Bariju, kurš pagājušajā gadā pameta mājas un ģimeni Londonas rietumos.

Specdienesti uzskata, ka Barijs no Lielbritānijas devies prom, lai pievienotos «Islāma valsts» džihādistu grupējumam.

Draudi Rietumvalstu iekšienē

Lielbritānijā pēc notikušās slepkavības vairojies satraukums par džihādistu draudiem valsts iekšienē. Nav skaidrības par to, cik daudz potenciālo kaujinieku jau ir valstī un kā situācija varētu mainīties, kad no Sīrijas un Irākas atgriezīsies ekstrēmisti, kuri uz turieni devušies no Lielbritānijas, lai izietu apmācības un pievienotos «svētajam karam».

Eksperti iepriekš analizējuši, ka, piemēram, Lielbritānijā gados jauni cilvēki pievienojas dažādām ekstrēmistu grupām, to vidū «Islāma valstij», jo jūtas atsvešināti no valsts un kultūras. Bieži viņi esot no otrās vai trešās imigrantu paaudzes un ar mazām ekonomiskām iespējām nākotnē. Ņemot vērā šo atstumtību, daudzi pievēršoties ekstrēmistam, saistot to ar džihādistiem pienākošos slavu un ievērību.

Baisa slepkavība

«Islāma valsts» pagājušajā nedēļā internetā ievietoja video, kurā redzama Sīrijā nolaupīta amerikāņu žurnālista Džeimsa Folija nogalināšana. Tiek draudēts nogalināt vēl vienu reportieri, ja ASV nepārtrauks uzlidojumus Irākā.

Video redzams maskā tērpts kaujinieks, kurš nogriež galvu 2012. gada novembrī Sīrijā nolaupītajam Folijam.

Otrs gūsteknis ASV reportieris Stīvens Sotlofs video parādīts dzīvs, un tiek pavēstīts, ka viņa liktenis ir atkarīgs no ASV prezidenta Baraka Obamas lēmuma pārtraukt uzlidojumus Irākā.

«Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem

un 30.jūnijā tās pasludināja par «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu