Top10 bīstamākās profesijas, kas var tevi nogalināt (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ikviens no mums sapņo atrast darbu, kuru varētu no sirds izbaudīt un mīlēt. Sakāmvārds pat vēsta: atrodi darbu, kuru mīli, un tev vairs ne dienu mūžā nebūs jāstrādā. Pasaulē ir tūkstošiem profesiju, taču ko darīt, ja tava sapņu nodarbošanās var tevi kādreiz nogalināt? Lūk, 10 profesijas, kuru pārstāvji ik dienu riskē ar savām dzīvībām.

 
Foto: AFP/LETA

Klienta drošība vienmēr pirmajā vietā

Miesassargi savu ikdienu pavada, sargājot kādu citu. Šis darbs var būt diezgan bīstams, atkarībā no dienesta vietas un tā, kāds klients jāsargā. Protams, ir cilvēku kategorija, kuriem miesassarga nolīgšana ir ietekmes un finansiālās labklājības demonstrēšanas veids. Jāpatur gan prātā, ka liela daļa klientu miesassargu palīdzību bez iemesla tomēr nemeklē...

Austrālijas Profesionālo miesassargu apvienība aplēsusi, ka pasaulē ir ap 100 000 šīs profesijas pārstāvju, neskaitot dažādu valdību operatīvos darbiniekus.

Šī ir perspektīva profesija - pieprasījums pēc labiem miesassargiem arvien aug.

To var skaidrot ar vardarbības pieaugumu daudzās pasaules valstīs, kas nozīmē arī to, ka iespēja tikt nogalinātam vai ievainotam dienesta pienākumu pildīšanas laikā ir visai reāla.

Jāatzīst, ka par miesassargu nāves gadījumiem ir maz informācijas, taču tas lielākoties ir tāpēc, ka šādi nāves gadījumi lielākoties tiek noklusēti klienta drošības un profesionalitātes nolūkos.

 
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Profesija, kur joprojām cieņā īsta vīra spēks un izveicība

Profesionāli mežstrādnieki un kokcirtēji savu iztiku pelna, cērtot un transportējot kokus. Kas padara šo profesiju bīstamu? Kaut vai fakts, ka tev jebkurā brīdī var uzgāzties koks un šādas traumas visbiežāk ir letālas.

Jo skarbāka daba un koki lielāki, jo šī nodarbošanās ir bīstamāka. Daudzi kokcirtēji strādā nomaļos pasaules reģionos, skarbos laikapstākļos - tas ir pamatīgs pārbaudījums arī cilvēka veselībai un fiziskajai izturībai.

Zinātāji aplēsuši, ka kokcirtēja darbs esot 20 reizes bīstamāks nekā virkne ikdienišķāku profesiju,

piemēram, darbs birojā.

 
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jūra nesaudzē nevienu

Kad lielākā daļa cilvēku aizdomājas par makšķerēšanu, viņiem acu priekšā visdrīzāk nostājas idilliska aina ar klusu upi, saullēktu un rāmā mierā stāvošu vīru ar makšķeri rokās. Taču profesionālai zvejošanai ar šādu relaksējošu izklaidi ir visai maz sakara.

Zvejnieki iziet jūrā ik dienu, arī bīstamos laika apstākļos.

Darbs ir fiziski smags, bet okeāni un jūras joprojām ir neprognozējams un brutāls dabas spēks, kura priekšā cilvēks nereti ir bezspēcīgs.

Statistika rāda, ka šī profesija izrādās nāvējoša 117 cilvēkiem no katriem 100 000 šā aroda veicējiem.

 

Cilvēki, kuri ikdienā dresē lauvas

Lauvu dresētājs ir cilvēks, kurš vai nu aizsardzības vai, visticamāk, izklaides industrijas nolūkos apmāca dzīvnieku pasaules karali lauvu.

Šīs profesijas riski ir diezgan acīmredzami - lauvas ir bīstami un mežonīgi dzīvnieki. Neapbruņots cilvēks tiem ir viegls mērķis.

Pasauli ik pa laikam pāršalc stāsti par profesionāļiem, kurus cirkos vai zooloģiskajos dārzos nogalinājuši plēsīgi dzīvnieki. Viens no bēdīgi slavenākajiem lauvu dresētājiem ir Tomass Makarts (Thomas MacCarte), kuru simtiem skatītāju acu priekšā saplosīja četras lauvas.

 

Tie, kuri paveic īsto darbu, kamēr kinozvaigznes gozējas uz sarkanā paklāja

Kaskadieris ir viena no bīstamākajām profesijām pasaulē. Šie vīrieši un sievietes ik dienu mēdz riskēt ar veselību un dzīvību, lai mums pārējiem piegādātu izklaidi un iespēju, ērtā krēslā kinoteātrī sēžot, pārsteigumā noelsties.

Datorgrafika vēl neaizstāj visu

Lai gan mūsdienās daudzus dzīvībai bīstamus trikus aizstājusi datorgrafika, tomēr kaskadiera darba specifika joprojām ietver lēkšanu no ēku jumtiem, aizdedzināšanos, bīstamu žonglēšanu ar asiem priekšmetiem un daudzas citas bīstamas izdarības.

Statistika rāda, ka mirstības rādītājs šajā profesijā ir trīs no katriem 1000 kaskadieriem.

 

Ātras peļņas tīkotāji

Šis fakts var šķist pārsteidzošs, taču viena no bīstamākajām nodarbēm pasaulē ir atkārtoti pārstrādājamu materiālu vākšana nodošanai par atlīdzību.

Tie cilvēki, kas ar šo lietu nodarbojas profesionāli, ikdienā mēdz mērot lielus attālumus (bīstami pats par sevi), un viņiem nereti jāmontē un jāsadala liela izmēra priekšmeti. Tāpat bieža ir saskare ar veselībai bīstamiem materiāliem un vielām.

Šajā jomā uz katriem 100 000 esot 27 nāves gadījumi.

Lieki teikt, ka nelikumīgi ātras peļņas tīkotāji ir apdraudēti vēl vairāk. Arī Latvijā ne mazums dzirdēts par gadījumiem, kad elektrības vadu zagļus nosit elektrība. Šie cilvēki nāves statistikā nemaz nav iekļauti.

 

Militāristi un policisti

Militārpersonas un policisti ar savām dzīvībām mēdz riskēt ikdienā. Policisti - aizsargājot sabiedrību no ļaundariem un noziedzniekiem, militārpersonas - strādājot pasaules vietās, kur attīstījušies bīstami konflikti.

Pie tam armijas profesionāļi nereti tiek iesaistīti arī dažādu avāriju vai cita veida liela mēroga nelaimju novēršanā.

Atmīnētāji un munīcijas eksperti nereti tiek pieaicināti, lai neitralizētu atrastus bīstamus priekšmetus.

 

Dīvaiņi, kuri cīkstas ar aligatoriem

Ja jums patīk dzīvnieki un patīk sajust adrenalīna pieplūdumu, iespējams, jākļūst par profesionālu aligatoru cīkstoni.

Izrādās, daudzviet pasaulē ir cilvēki, kuri labprāt sapulcējas, lai vērotu, kā vīri un sievas ar kailām rokām stājas pretī bīstamajam ūdens plēsējam aligatoram.

Un, ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums...

Šīs profesijas pārstāvji gan cīkstas ar aligatoriem, gan tos dresē, lai cilvēkiem pēc tam demonstrētu dažādus trikus, piemēram, ieliekot savu galvu aligatora atvērtajā mutē.

 
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Darbs virs citu cilvēku galvām

Jumstrādnieks ir profesija, kura nereti prasa alpīnista iemaņas. Nemaz nerunājot, ka tas nav fiziski vieglākais darbs pasaulē, pie tam visdažādākajos laika apstākļos - gan ziemas spelgonī, gan vasaras karstumā.

Mazs misēklis, profesionāla aprīkojuma neesamība, un var gadīties kritiens, kas nereti ir letāls.

Statistika rāda, ka uz katriem 100 000 jumtstrādnieku ir 40,5 nāves gadījumi.

Labā ziņa ir tāda, ka bīstamības statistikai šajā profesijā ir tendence samazināties - acīmredzot arvien vairāk tiek domāts par to, kā šīs profesijas veicējus aprīkot ar trosēm un citiem atribūtiem, kas nelaimes gadījumā var glābt dzīvību. Tomēr pagaidām šī joprojām ir viena no pasaulē bīstamākajām nodarbēm.

 
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nodarbe, kur mazākā kļūda var būt letāla

Darbs ar elektrību vienmēr un visos laikos bijis bīstams.

Elektriķa darba specifika ir tāda, ka ik dienu var gadīties nelaime un elektrības trieciens var izrādīties nāvējošs.

Tas attiecas gan uz tiem elektriķiem, kuri ierodas, lai jūsu mājās ievilktu pāris vadiņus jaunai lampai, gan tiem, kuri strādā, labojot lielās elektropiegādes līnijas.

Ja liels elektrības vads ir pārrauts, nevienu arī neinteresē, vai ārā snieg vai līst,

- labošana jāveic tik un tā.
Un, ņemot vērā, ka elektrības vadi atrodas virs cilvēku galvām, pastāv iespēja arī krist no liela augstuma.

Statistiķi vēsta, ka mirst 23 no 100 000 elektriķu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu