10 jokainākie likumi Amerikā (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā faktu, ka ASV ir liela valsts un katrā štatā ir savas likumu īpatnības, nav brīnums, ka plašajā likumu klāstā atrodas pa «pērlei», kas liek izbrīnā saraukt uzacis. Lūk 10 likumi ASV, kuri jocīgā kārtā joprojām ir spēkā un teorētiski darbojas.

 
Foto: flickr.com/brianandjaclyn

Tev nebūs būs cienīt Dabas māti!

Kolorado štata daba ir apbrīnas vērta, tāpēc nav nekāds brīnums, ka tur dabas aizsardzību uztver tiešām nopietni.

Kopš 1973. gada ar likumu Kolorado noteikts, ka, klīstot pa turienes laukiem, dabas māte ir jārespektē - konkrēti noteikts, ka personai ir aizliegts ar nodomu kropļot, mainīt vai izķēmot jebkādus akmeņus un klintis. Tas attiecas arī uz kokiem, krūmiem un ziediem.

 

Likums, kas ies pie sirds šoferīšiem - slinķiem

Ja kādreiz sanāk braukt cauri Ņūdžersijas štatam un ievajagas benzīnu, jūs varētu gaidīt neliels pārsteigums. Kopš 1949. gada, saskaņā ar Degvielas izplatīšanas mazumtirdzniecībā drošības likumu, parastiem indivīdiem savos auto benzīnu pašu spēkiem iepildīt ir aizliegts.

Pret šo likumu Ņūdžersijas iedzīvotāji daudz nebēdā, - kā nekā ir ērti, ja benzīnu tavā vietā uzpilda kāds cits, īpaši, ja ārā ir nemīlīgi laika apstākļi un līņā lietus. Tomēr ir arī sliktās puses - ja šāda likuma nebūtu, benzīns Ņūdžersijā noteikti maksātu vismaz par dažiem centiem lētāk, jo benzīna uzpildes stacijām nebūtu jāalgo profesionālie «benzīna uzpildītāji».

 
Foto: flickr.com/hisgett

Nejauši aizliedz teju visus datorus un telefonus

Dažkārt, kad pasaules problēmu risināšanai kopā sanāk vesels lērums cilvēku, gala rezultāts izvēršas visai amizants. Izrādās, lai apkarotu azartspēļu spēlēšanu internetā, likumdevēji izlēma aizliegt jebkādas sistēmas vai ierīču tīklus, kas varētu tikt izmantoti azartspēļu vajadzībām. Taču cēlo mērķi iegāza sliktais formulējums likumā.

Ņemot vērā, cik daudz internetā ir vietņu, kuras piedāvā piekļuvi azartspēlēm, rezultātā faktiski tika aizliegtas visas interneta kafejnīcās, arī tādas, kuras specializējās darba biržas pakalpojumu nodrošināšanā.

Daži advokāti uzsvēra, ka likums ir formulēts tik slikti, ka faktiski nozīmēja aizliegt «jebkādas sistēmas vai ierīču tīkla, kas var tikt izmantots, lai savienotos interneta azartspēļu vietnēm».

Likums aizsāka skandālu, kura rezultātā vairākas amatpersonas zaudēja darbu.

 
Foto: flickr.com/pedrosimoes7

Aizliegts skolās sadoties rokās

Tenesī ir slavens kā štats ar vieniem ir no striktākajiem likumiem visā valstī. Daudzu avīžu lappusēs Tenesī štats nokļuva 2012. gadā, kad izdeva likumu, kas aizliedz skolniekiem skolās sadoties rokās.

Likuma mērķis bija iegrožot štatā augošo skaitu pusaudžu grūtniecību. Tas aicināja apkarot jebkādas darbības, kas varētu novest pie «seksuālas aktivitātes», paverot plašas iespējas interpretācijām.

Cita starpā likums arī ļauj vecākiem iesūdzēt tiesā skolotājus, ja viņiem šķiet, kas skolās netiek darīts viss iespējamais, lai pusaudžu grūtniecības novērstu.

 
Foto: fllickr.com/Drake H.

Vieta, kur legāli bērnus pavizināt kravas kastē

Drošības jostas glābj dzīvības - tas ir skaidrs vai ikvienam. Tāpēc Havaju salās drošības josta ir obligāta ikvienam pasažierim «transporta līdzeklī, kas kustās».

Taču interesantā kārtā Havajās ir pilnīgi legāli braukt Pikapa kravas kastē, kur nav pilnīgi nekāda drošības aprīkojuma. Un štata likums pauž, ka, lai kravas kastē brauktu, jābūt vismaz 12 gadus vecam. Labi, ka Havajās ir padomāts par bērniem!

 
Foto: flickr.com/ischarl

Neatkarības gars - lai neviens neteiktu, ko cilvēkiem ēst vai neēst

Misisipi štata iedzīvotāji ir īsti neatkarības gari - viņi ir pārliecināti, ka neviens viņiem nedrīkstētu teikt, ko un kā darīt un galvenais, - ko un kā ēst. Un kamēr Ņujorkā lemj par liela tirpuma limonāžu aizliegšanu un karo par to, kā visuzskatāmāk patērētājiem pavēstīt pārtikas īsto uzturvērtību, Misisipi štatā iet gluži citu ceļu. Tur pieņemts likums, kas atļauj pārtikas ražotājiem uz produkta iepakojuma neizvietot pilnīgi nekādu informāciju par šī ēdiena uzturvērtību. Sak, labāk dzīvot neziņā!

Jāpiebilst, ka Misisipi štats ir kāda visai negatīva topa galvgalī - 35% šajā statā mītošo pieaugušo ir ar pamatīgām svara problēmām - aptaukojušies.

 
Foto: flickr.com/aakanayev

Štats, kur aizliegtas rotaļu pistoles

Salūta preču tirgošana ir ierobežota vairākos štatos ASV. Taču Rodailendā pret «sprāgstvielu» jautājumu izturas ar vislielāko nopietnību, proti, aizliegtas pat tā dēvētās plaukšķenes - spēļu pistolītes, kuras ievietoti kārtridži, kuri trieciena rezultātā rada nelāgu skaņu, imitējot, šāviena troksni.

Štata krimināllikumā teikts, ka «neviena personai štatā nav ļauts pārdot, glabāt vai izšaut jebkādu eksplozīvu vai spēļu pistoli». Nelikumīgi ir pat spēļu ieroči ar «tukšām patronām», un aizliegti ir arī spēļu spieķi.

 
Foto: flickr.com/theogeo

Alkoholu vari pirkt tikai sev un vēl diviem cilvēkiem

Nevadas štatu daudzi dēvē par «grēku pilsētu», taču arī šeit atļauts ir ne tuvu viss. Piemēram, ar likumu personai ir aizliegts iegādāties alkoholiskus dzērienus, kas domāti vairāk nekā trīs cilvēkiem vienā reizē.

Domājams, ka savādais likums varētu nākt par labu kādam iereibušam uzdzīvotājam, kurš vēlā nakts stundā kunga dūšā nolemj uzsaukt dzērienus visiem bāra apmeklētājiem.

Tomēr ir arī priekšrocības, - Nevadā alkohols bez ierobežojumiem tiek tirgots 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā.

 
Foto: flickr.com/budbug

Ja cietumniekiem nedod sviestu, var nonākt aiz restēm pats

Viskonsīnas štatā no sirds gādā par ieslodzītajiem - kā nekā, saskaņā ar likumu cietumniekiem jāpiegādā tikai īsts sviests, nevis tā aizvietotāji.

Štata likumos teikts, ka, ja vien nav ārsta rekomendāciju, studentiem un ieslodzītajiem ēdienreizēs jāpiedāvā sviests, nevis margarīns. Ja tas netiek pildīts, jāmaksā 100-500 dolāru liels sods vai pat jāiet cietumā uz laiku līdz pat trim mēnešiem.

Savulaik Viskonsīnā pat bija radies «margarīna melnais tirgus». Likums, kas aizliedza margarīnu tur bija spēkā no 1895. gada, taču 1967. gadā tika pārskatīts, ļaujot šo sviesta aizvietotāju lietot vismaz privātām vajadzībām. Tomēr sabiedriskās vietās joprojām jāizvēlas vecais labais sviests...

 

Likums sargā picu piegādātājus

Luiziānas štatā ir ne mazums savādu likumu, taču šeit vismaz štata amatpersonas apņēmušās pēc labākās sirdsapziņas sargāt picu piegādātājus. 1990. gadā tika pieņemts likums, kas aizliedz uz kādas citas personas vārda bez viņa ziņas pasūtīt pārtiku vai pakalpojumus, ja vien tā ir dāvana. Tātad, ja par picu maksā tu, vari piegādāt to, kam vien vēlies. Šis likums palīdz novērst situāciju, ka pie kāda neko nezinoša cilvēka durvīm pieklauvē pīrāgu piegādātājs.

Ja tas tomēr noticis, tiek meklēts vainīgais un tam preču vai pakalpojumu piegādātājam jāatlīdzina visi radušies zaudējumi, tai skaitā par iztērēto laiku un degvielu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu