Kāpēc šis ir baisākais Ebolas uzliesmojums, kāds jebkad bijis? (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ebolas vīrusa epidēmija, kas patlaban plosās pasaulē, bijusi līdz šim nopietnākā un nāvējošākā. Un nav saudzējusi arī mediķus - cilvēkus, kuri cenšas glābt ar bīstamo ligu kritušos, raksta «The Telegraph». Pasaules Veselības organizācijas eksperti paskaidro, kāpēc šis ir līdz šim baisākais Ebolas uzliesmojums.

 
Foto: AFP/LETA

Trūkst aprīkojuma un to nevar atļauties

Daudzos gadījumos mediķi ir apdraudēti, jo viņiem nav pieejams adekvāts aizsargaprīkojums - dažos gadījumos atbilstoša aprīkojuma nav pat slimnīcu spārnos, kur Ebolas gadījumi ir apstiprinājušies. Ebolas vīrusa skartās valstis (Sjerraleone, Libērija un Kongo Demokrātiskā republika) ir starp nabadzīgākajām Āfrikā.

 
Foto: AFP/LETA

Šausminoši apstākļi - aizsargtērpā Āfrikas karstumā

Pat ja pieejams vajadzīgais aprīkojums, tas var negatīvi ietekmēt medicīnas darbinieku darbu. Strādāt aizsargtērpos Āfrikas meteoroloģisko apstākļu dēļ ir ļoti grūti. Karstums un slimības apmēri mediķiem šajās valstīs liek strādāt uz savu fizisko iespēju robežas, kas nozīmē arī to, ka biežāk tiek pieļautas kļūdas un palielinās risks inficēties arī viņiem pašiem.

 
Foto: AFP/LETA

Inficētie ilgi nezina, ka ir saslimuši

Ebolas vīrusa inkubācijas laiks ir diezgan garš (2-21 diena), kas nozīmē, ka inficētajām personām ir gana laika, lai, pašiem nezinot, nāvējošo vīrusu izplatītu tālāk.

 
Foto: AFP/LETA

Sākotnējie simptomi līdzīgi daudzām citām slimībām

Rietumāfrikā, kuru epidēmija skārusi vissmagāk, ir daudz citu ļoti izplatītu infekcijas slimību, kuru simptomi ir tādi paši kā Ebolas vīrusa sākumstadijā (piemēram, malārija un vēdertīfs). Mediķi, kas ārstē šīs Āfrikai ierastās saslimšanas, bieži vien sākotnēji nemaz nenojauš, ka strādā ar Ebolas vīrusa slimnieku, un tādēļ arī neievēro vajadzīgo aizsardzības protokolu.

 
Foto: AFP/LETA

Epidēmija pirmo reizi skārusi lielas pilsētas

Iepriekšējie Ebolas vīrusa uzliesmojumi bijuši nomaļos reģionos, taču pašreizējā epidēmija skārusi arī vairākas lielas pilsētas.

Blīvas apdzīvotības apstākļos nāvējošais vīruss izplatās ātri un viegli.
 
Foto: AFP/LETA

Trūkst kvalificētu ārstu

Tik liels ārstu un medmāsu zaudējums pamatīgi apgrūtinājis Pasaules Veselības organizācijas personāla darbu. Patlaban PVO ir grūtības nodrošināt pietiekamu skaitu ārvalstu speciālistu, kuri varētu instruēt un sniegt atbalstu mediķiem Āfrikā. Āfrikas valstu savienība izsludinājusi kvalificētu ārstu atlases kampaņu savu valstu ietvaros.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu