Afganistānas prezidenta kandidāts Abdullo boikotē otrās kārtas balsu auditu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Afganistānas prezidenta amata kandidāts, bijušais ārlietu ministrs Abdullo Abdullo trešdien paziņoja, ka boikotēs vēlēšanu otrās kārtas balsu auditu, kas notiek kopš jūlija un vēl nav pabeigts.

Abdullo neatzīst 7.jūlijā publiskotos 14.jūnijā notikušās Afganistānas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus, saskaņā ar kuriem tajā uzvarējis bijušais finanšu ministrs un kādreizējais Pasaules Bankas ekonomists Ašrafs Ghani, iegūstot 56,4% balsu, bet Abdullo saņēmis 43,5% balsu.

Pirmajā kārtā, kas notika 5.aprīlī un kurā bija 11 kandidāti, Abdullo bija saņēmis 45% balsu, bet Ghani – 31,8% balsu.

13.jūlijā abi kandidāti vienojās par visu vēlēšanu otrajā kārtā nodoto biļetenu auditu. Audits trešdienas rītā tika apturēts, kad Abdullo deleģētie novērotāji atteicās tajā piedalīties.

Abdullo paziņoja par boikotu pēc tam, kad viņa vēlēšanu kampaņas amatpersonas raksturoja viltoto balsu anulēšanas procesu kā «joku».

Konflikts starp Abdullo un Ghani rada iespējamību, ka Afganistānā varētu atsākties etniski motivēta vardarbība, kad valsti šogad atstās ASV vadītie NATO bruņotie spēki, kas 13 gadus cīnījušies pret talibu nemierniekiem Afganistānā.

Daudzi no Ghani atbalstītājiem ir puštuni, kas dzīvo galvenokārt Afganistānas dienvidos un austrumos, bet Abdullo piekritēji ir tadžiki un citi valsts ziemeļos dzīvojoši etniskie grupējumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu