Japāna plāno pastiprināt patrulēšanu pie Senkaku salām (6)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas Krasta apsardze pieprasa nākošajā finanšu gadā dubultot tās budžetu, lai pastiprinātu patrulēšanu pie Austrumķīnas jūras salām, uz kurām savas pretenzijas piesaka arī Ķīna, trešdien ziņo aģentūra «Kyodo».

No nākamā gada aprīļa Japānas Krasta apsardze plāno izveidot īpašu vienību, kas apsargās Senkaku salas un tās ūdeņus, kurus Tokija uzskata par oficiālu Japānas teritoriju.

Japāna divus gadus apsūdzējusi Ķīnas kuģus atkārtotā robežas pārkāpšanā. Salu piederību Japānai līdz ar Ķīnu apstrīd arī Taivāna.

Palielinot budžetu līdz 50,4 miljardiem jēnu (apmēram 370 miljoniem eiro), krasta apsardze plāno iegādāties vēl trīs reaktīvās lidmašīnas un četrus patruļkuģus, kā arī palielināt desmit lielāko patruļkuģu komandas.

Tokijas un Pekinas domstarpības saasinājās 2012.gada septembrī, kad Japānas valdība nacionalizēja Senkaku salas, kas iepriekš piederēja privātiem īpašniekiem. Tokija norāda, ka tā vienkārši bijusi administratīva īpašumtiesību maiņa un Pekinas pretenzijām uz šo arhipelāgu nav nekāda vēsturiska pamatojuma.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau 14.gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā «netaisnīgā» Šimonoseki līguma rezultātā.

Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš 19.gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu