Krievija cer koriģēt Ukrainas un ES asociācijas līguma tekstu (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija cer koriģēt Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgumu, paziņojis Krievijas ekonomiskās attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs, komentējot otrdien Minskā notikušo Maskavas vadītās Muitas savienības valstu - Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas - samitu, kurā piedalījās arī Ukrainas prezidents Petrs Porošenko un augstas ES amatpersonas.

Viņš norādījis, ka Krievijas un Ukrainas eksperti 1.septembrī tiksies Briselē, lai analizētu šo līgumu, bet 12.septembrī ministru līmeņa sarunās Briselē Krievija cer izvirzīt priekšlikumus par konkrētiem labojumiem līguma pielikumos un, iespējams, arī pamattekstā.

Arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs Andrejs Belousovs pieļāvis iespēju, ka ekspertu konsultācijas varētu novest pie līguma korekcijām. «Mēs pacentīsimies īsā laikā pārlūkot tos (..) līguma punktus, kas rada bažas un ietver sevī riskus Krievijai, un centīsimies rast šajos punktos kaut kādu risinājumus - līdz pat grozījumiem līguma vai pielikumu tekstā,» viņš izteicies.

ES tirdzniecības komisārs Karels de Guhts, kas arī piedalījās Minskas sarunās, apliecinājis, ka 12.septembrī Briselē notiks Krievijas, Ukrainas un ES ministru līmeņa sarunas par asociācijas līguma īstenošanu. «Ceru, ka spēsim atrast risinājumu tā dēvētajiem tirdzniecības sarežģījumiem, kas radīsies, īstenojot Ukrainas un ES līgumu,» viņš paziņojis.

Paredzams, ka Krieviju ministru sarunās Briselē pārstāvēs Uļukajevs, Ukrainu - ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins un ES - de Guhts. Trīspusējās konsultācijas par līguma īstenošanu sākās maijā.

Kā ziņots, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, otrdien Minskā tiekoties ar ES augsto ārlietu pārstāvi Ketrinu Eštoni, solīja, ka Kijeva jau septembrī ratificēs asociācijas līgumu ar ES, un uzsvēra, ka šo procesu nekavēs viņa šonedēļ pieņemtais lēmums par Augstākās radas atlaišanu un jaunu parlamenta vēlēšanu izsludināšanu.

«Mūsu integrācija Eiropā ir mūsu civilizētā izvēle, kas nekādā gadījumā nav vērsta ne pret vienu. Gluži pretēji, šī vienošanās labvēlīgi ietekmēs mūsu attiecības ar visām kaimiņvalstīm, galvenokārt ekonomikas jomā. Mēs esam ieinteresēti, lai mūsu starptautiskie partneri pieņemtu mūsu lēmumu,» viņš norādījis. «Mums ir svarīgi, lai mūsu kaimiņi apzinās, ka Ukrainas un ES līguma parakstīšana neradīs viņiem nekādus riskus un zaudējumus. Mēs esam ieinteresēti savstarpēji izdevīgās ekonomiskajās attiecībās ar visiem kaimiņiem un partneriem.»

Pēc Porošenko teiktā, līguma teksts paliek nemainīgs un tā pieņemšana sekmēs īstu reformu ieviešanu Ukrainā.

Putins savukārt otrdien Minskā paziņoja, ka Ukrainas un ES asociācijas līgums nesīs Krievijas ekonomikai zaudējumus aptuveni 100 miljardu rubļu (2,1 miljardu eiro) apmērā un negatīvi ietekmēs arī abu pārējo Muitas savienības valstu tirgu.

Tikmēr Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs savam ukraiņu kolēģim apliecināja, ka viņa valsts šai līgumā sev nesaskata nekādas problēmas. Pēc viņa teiktā, Kazahstāna noskaņota attīstīt divpusējo sadarbību ar Ukrainu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu