Katalonijas premjers varētu atlikt neatkarības referendumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas Katalonijas reģiona valdība varētu atteikties no plāniem par pretrunīgi vērtētā 9.novembra neatkarības referenduma sarīkošanu, ja tiesa tam uzliks veto, laikrakstam «El Pais» atzinusi kāda Katalonijas valdošās partijas amatpersona.

Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass un viņa partija «Koverģence un Savienība» (CiU) «jau izpēta citas iespējas» [līdzās referendumam], ja Spānijas Konstitucionālā tiesa uzliks veto balsojumam, kreisi centriski orientētajam laikrakstam sacīja partijas augsta ranga amatpersona.

Mass līdz šim darījis visu, lai 9.novembrī sarīkotu referendumu par reģiona neatkarību, atbildot uz kataloņu nacionālistu spiedienu, kas pieprasa šāda balsojuma sarīkošanu.

Pat centrālās valdības paziņojums, ka neatkarības referenduma sarīkošana būtu pretlikumīga, nav mazinājis viņa entuziasmu.

«Nav «B» plāna,» žurnālistiem jūlijā pēc tikšanās ar Spānijas premjerministru Marjano Rahoju sacīja Mass, apstiprinot, ka balsojums notiks, kā plānots.

Pat nesenie Masa vietnieka izteikumi, ka balsojums varētu tikt atlikts, ja konstitucionālā tiesa tam uzliks veto, tika noraidīti. Mass uzsvēra, ka datumu nepārcels.

Tomēr pēdējie no partijas biedru rindām izskanējušie paziņojumi liecina, ka Mass grib būt elastīgs.

Katalonijas valdība patlaban pabeidz darbu pie plānotā balsojuma detaļām, un ir sagaidāms, ka reģionālā valdība pieņems likumu, kas balsojumu ļaus sarīkot septembra vidū vai pēc 11.septembra Nacionālās dienas, kad noskaņojums par labu neatkarībai sasniedz kulmināciju.

Tomēr sagaidāms, ka, ja tas notiks, Spānijas premjerministrs uzreiz centīsies iegūt Konstitucionālās tiesas veto.

«Šajā scenārijā mēs neiesim pie vēlēšanu urnām, jo mūsu oponentiem tas būtu pārāk viegli,» CiU amatpersona sacīja «El Pais», skaidrojot, ka reģiona opozīcijas partijas aicinās savus atbalstītājus atturēties.

«Mēs gribam, lai piedalītos 80%, un nevis 50% ar tūkstošiem «nē» balsu,» viņš sacīja.

Mass tagad cenšas panākt maksimālu vienprātību, un tiek izskatītas visas alternatīvas.

Viena no iespējām ir, ka reģionālās vēlēšanas tiek pārceltas uz agrāku datumu, kas tad kalpotu kā plebescīts jautājumā par neatkarību.

Katalonijas nacionālistu opozīcijas partija ERC otrdien uz šīm ziņām reaģēja, apliecinot, ka neatkāpsies no 9.novembra datuma.

Vienošanās ir jāciena, sacīja ERC līderis Oriols Džunkerass, atgādinot par CiU un ERC vienošanos par referenduma sarīkošanu.

Katalonijas neatkarību atbalsta 45% reģiona iedzīvotāju, liecina aprīlī veiktās sabiedriskās domas aptaujas dati.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu