Krievija iebrūk Ukrainā. Pasaule noskatās (1769)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas karaspēka iebrukums Ukrainā ir noticis un tas turpinās vairākos virzienos, ziņo Ukraina. Saistībā ar šīm ziņām vēlu vakarā sākās ANO Drošības padomes ārkārtas sēde, kur daudzu valstu pārstāvji asi kritizēja Krieviju un vainoja to melošanā, tomēr ASV noliedza militāru krīzes risinājumu. Krievija joprojām noliedz, ka tās karaspēks atrodas Ukrainas austrumos.

00:50 Ukrainas prezidents Petro Poroshenko sasaucis steidzamu sanāksmi Ukrainas drošības un aizsardzības padomē, lai pēc ANO Drošības padomē spriestā izlemtu par Ukrainas valdības nākamajiem soļiem.

00:26 Krievijas prezidenta Vladimira Putina cilvēktiesību padomniece Ella Poļakova atklāja, ka uzskata, ka Krievija veic iebrukumu Ukrainā. «Kad cilvēku masas saskaņā ar komandieru rīkojumu kā karaspēks ar smagajiem ieročiem ir citas valsts teritorijā un šķērso tās robežu, es uzskatu, ka tā ir invāzija,» Reuters atzina Poļakova.

23:46 Obama, beidzot runu par Ukrainas krīzi, atkārtoti uzsvēra, ka nebūs «militāra risinājuma» šai krīzei. Solot pastiprināt sankcijas.Obama teica, ka uzreiz ietekme uz Krieviju var nebūt tik ļoti pamanāma, taču arvien vairāk būs jūtama. Obama teica, ka Krievijas lēmumu pieņemšana attiecībā uz Ukrainu ir pašizolācija.

Baraks Obama savā uzrunā ANO Drošības padomes sasauktajā ārkārtas sēdē
Baraks Obama savā uzrunā ANO Drošības padomes sasauktajā ārkārtas sēdē Foto: SAUL LOEB / AFP

23:23 ASV vēstniece ANO Samanta Pauere, vēršoties pie Drošības padomes, norādīja, ka Krievijai jāpārstāj melot un veicināt nestabilitāti Ukrainā. «Steidzami nepieciešamas nopietnas sarunas, bet Krievijai ir jāpārtrauc melot un jāpārtrauc saasināt šo konfliktu,» paziņoja Pauere.

23:09 Konflikts Ukrainas austrumos ir smagākā krīze Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām - šādu viedokli Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes sēdē izteicis Francijas pārstāvis, aicinot Krieviju nostāties uz deeskalācijas ceļa.

Francijas, ASV, Lietuvas un vairāku citu valstu pārstāvji aicināja Krieviju nekavējoties atsaukt savus karavīrus no Ukrainas.

22:48 Kanādas ārlietu ministrs Džons Bairds savā runā ANO Drošības padomes sēdē stingri nosodīja Krievijas rīcību Ukrainā kā «nepieņemamu, bezatbildīgu un absolūti nepārdomātu». Bairds solīja ka, ka Kanāda stiprinās NATO līderu apņēmību, kad viņi tiksies savā sammitā nākamajā nedēļā.

22:46 Ukrainas pārstāvis NATO Pavličenko aicināja un lūdza drošības orgānus beigt pasaules «kluso piekrišanu» un visiem būt vienotiem prasībās pret Krieviju. Krievijas pārstāvis Vitālijs Čurkins gan uzskata, ka Ukrainas pieprasījums separātistiem vienkārši nolikt ieročus bija mēģinājums «provocēt» vēl lielāku vardarbību. Pavličenko kungs gan apliecināja, ka Ukraina ir «gatava risināt virkni jautājumu». Taču vienīgie jautājumi, kas ir «nav apspriežami», ir Ukrainas suverenitāte, teritoriālo nedalāmība un tās eiropeiskie centieni.

Krievija pārmet ASV ģeopolitiskas ambīcijas

Krievijas pārstāvis Vitālijs Čurkins savukārt norādījis, ka Ukrainas krīze ir «Kijevas politikas tiešas sekas», jo Kijeva karojot pret savu tautu. Pēc viņa teiktā, ASV vajadzētu nevis vainot Krieviju konfliktā, bet gan «iegrožot savas ģeopolitiskās ambīcijas», un tad «visā pasaulē valstis atviegloti uzelpos».

22:45 Šovakar sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde, reaģējot uz ziņām, ka Krievija Ukrainā iesūtījusi regulāro karaspēku, lai sniegtu atbalstu tur esošajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bandām. NATO vadība komentē situāciju, pārmetot Krievijai pastāvīgu melošanu un aicinot Krieviju beigt melus, atklājot patiesību, kas ir šie kaujinieki, kuri cīnās Ukrainā.

22:18 Krievijas militārās lidmašīnas nepilnas nedēļas laikā trīs reizes pārkāpušas Somijas gaisa telpu, tāpēc Somijas kara aviācija pastiprinās izlūklidojumus. Iepriekšējās divas reizes, kad Krievijas militārās lidmašīnas pārkāpa Somijas gaisa telpu, bija sestdien un pirmdien.

22:01 ASV ceturtdien paziņojušas, ka apsver jaunu sankciju piemērošanu Krievijai par iesaistīšanos Ukrainas konfliktā. «Mums ir papildu instrumenti un sankcijas, ko mēs noteikti varam izvēlēties pielietot,» paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

Viņa norādīja, ka iespējamie pasākumi tiks apspriesti ar NATO sabiedrotajiem.

«Militārais risinājums, pēc mūsu domām, nav piemērota pieeja,

tādēļ mēs izmantosim visus instrumentus, ko varam, lai redzētu, vai varam sasniegt risinājumu diplomātiskiem līdzekļiem,» paziņoja Psaki.

Ukrainas atbalstītāji protestē Mariupolē pret Krievijas uzsākto iebrukumu Ukrainā
Ukrainas atbalstītāji protestē Mariupolē pret Krievijas uzsākto iebrukumu Ukrainā Foto: Alexander KHUDOTEPLY / AFP

21:29 Patruļlidmašīnas šovakar virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificējušas Krievijas militāro lidmašīnu, skaidroja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Pie Latvijas robežas konstatēta «An-26» lidmašīna.

Jau ziņots, ka Krievijas armijas lidmašīnas tuvu Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem šovasar manītas īpaši bieži. Krievijas lidmašīnas parasti pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

20:51 Dņipropetrovskas apgabalā notiek praktiski nekontrolēta bēgļu plūsma

Ukrainas Dņipropetrovskas apgabalā notiek liela apjoma, praktiski nekontrolēta bēgļu plūsma, kurā galvenokārt ir sievietes un bērni, kā arī cilvēki ar hroniskām veselības problēmām, novērojuši Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš un Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kuri atrodas Ukrainā.

Karadarbībā iesaistās vairāk un vairāk tanku, bruņutransportieru, lidmašīnu, helikopteru un GRAD iekārtu.

Konflikta teritorijās nav enerģētikas, uztura,

medikamentu, tāpēc vislielāko ietekmi jūt hroniskie slimnieki. Rezultātā no Doņeckas uz Dņipropetrovsku mēģina glābties cukura diabēta, sirds mazspējas, dializējami nieru mazspējas pacienti, liecina ekspertu novērojumi.

20:22 Kijeva ceturtdien paziņojusi, ka tuvāko mēnešu laikā atjaunos obligāto karadienestu.

«Nacionālās aizsardzības un drošības padome nolēmusi atsākt iesaukšanu militārajā dienestā,» noslēdzoties prezidenta vadītai ārkārtas sēdei, paziņoja padomes sekretāra vietnieks Mihails Kovaļs.

19:48 Latvija nosoda Krievijas bruņoto spēku īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Šī ir atklāta Krievijas agresija pret Ukrainas valstisko suverenitāti un teritoriālo integritāti un grauj starptautisko tiesību pamatprincipus, norādījusi ministrija, uzsverot, ka Krievijas īstenotās agresīvās darbības apdraud mieru un stabilitāti visā Eiropas kontinentā.

«Latvija atbalsta jautājuma steidzamu izskatīšanu ANO Drošības padomē un citās starptautiskajās organizācijās, kā arī rosinās 30.augustā plānotajā Eiropadomes sanāksmē lemt par Eiropas Savienības tālāko rīcību Ukrainas krīzes kontekstā,» norādīts paziņojumā.

Latvija

aicina Krieviju nekavējoties atsaukt savus bruņotos spēkus

no Ukrainas teritorijas, kā arī pārtraukt ieroču un algotņu nosūtīšanu Doņeckas un Luhanskas tā saucamo tautas republiku teroristiskajiem grupējumiem.

19:17 Maskavas Manēžas laukumā sākuši pulcēties cilvēki, kas protestē pret Krievijas nepieteikto karu Ukrainā, ziņo radiostacija «Eho Moskvi».

Policija jau sākusi protestētāju aizturēšanu.

Šobrīd aizturēti seši cilvēki. Starp viņiem ir cilvēki, kas turēja plakātus ar uzrakstu «Nē karam!» un Krievijas karogus.

18:34 Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons ceturtdien brīdinājis Maskavu, ka tai jārēķinās ar «turpmākām sekām», norādot, ka Krievijas karaspēka ieiešana Ukrainā ir «pilnībā nepieņemama un nelikumīga».

«Krievijas prezidents [Vladimirs] Putins ir apgalvojis, ka vēlas rast konflikta miermīlīgu risinājumu, taču tas nav ticami, kad Krievija ar ieročiem un karavīriem atbalsta prokrieviskos separātistus Ukrainā,» norādījis britu premjers. «Ar iesaistīšanos sarunā Minskā vienkārši nepietiek, kamēr krievu tanki turpina velties pāri Ukrainas robežai.»

17:57 Rietumiem ir jāapsver militārās palīdzības sniegšana Ukrainai Krievijas militārās agresijas dēļ, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs. «Spriežot pēc informācijas, ko mēs saņemam, agresija un

nepieteiktais karš turpinās.

Lai arī tas tiek noliegts, parādās aizvien vairāk informācijas no dažādiem avotiem, tai skaitā no NATO,» ministrs sacīja.

Linkevičs norādīja, ka bez palīdzības Ukrainas armijai būs ļoti grūti «pretoties ārējai agresijai».

17:33 Ceturtdien sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde, reaģējot uz ziņām, ka Krievija Ukrainā iesūtījusi regulāro karaspēku, lai sniegtu atbalstu tur esošajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bandām. Sēde, kas sasaukta pēc Lietuvas pieprasījuma, sāksies plkst.19.00 pēc Latvijas laika ANO galvenajā mītnē Ņujorkā.

«Krievijai tiks pieprasīts paskaidrot, kāpēc Ukrainā ir tās karaspēks,»

žurnālistiem pavēstīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Grānts, kas pārstāv pašreizējo ANO Drošības padomes prezidējošo valsti. «Ir pilnīgi skaidrs, ka Krievijas regulārā armija tagad ir Ukrainā.»

17:17 Igaunijas ĀM: krīzi Ukrainā nevarēs atrisināt, pirms Krievija neatzīs savu dalību tajā

Sarunas par Ukrainas krīzes atrisināšanu nevar būt sekmīgas, kamēr Krievija neatzīs savu līdzdalību tajā, ceturtdien paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets. «Pēdējo 24 stundu ziņas ir ļoti sliktas, ziņojumi no Austrumukrainas liecina par tiešu Krievijas militāro agresiju, ka tiek izmantotas Krievijas bruņoto spēku vienības un smagā tehnika, kas nozīmē, ka mums kārtējo reizi ir apstiprinājums, ka Krievija ir viena no konfliktā iesaistītajām pusēm,» Paets norādīja preses konferencē pēc valdības sēdes.

17:03 Ukrainā ir «krietni vairāk nekā tūkstotis» Krievijas karavīru, ceturtdien paziņoja augsta ranga NATO amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti. «Viņi atbalsta separātistus, cīnoties kopā ar viņiem un starp viņiem,» žurnālistiem Briselē teica alianses amatpersona, piebilstot, ka

ieroču piegāde separātistiem no Krievijas ir pieaugusi

gan daudzuma, gan kvalitātes ziņā.

Foto: HO / DIGITALGLOBE

16:58 NATO amatpersona sacīja, ka situācija kļuvusi vēl satraucošāka, jo prokremliskie spēki ir nogriezuši galveno ceļu starp Doņecku un Novoazovskas pilsētu, kura atrodas pie Azovas jūras Krievijas robežas tuvumā, līdz ar to

«ir nogriezta apgādes līnija» Ukrainas armijai.

16:49 Krievijas pārstāvis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) Andrejs Keļins ceturtdien noliedzis, ka Krievija iebrukusi Ukrainā, paziņodams, ka tur neesot «nedz Krievijas karavīru, nedz tehnikas». Savukārt Keļins apgalvojis, ka Ukrainas informācija neesot patiesa.

16:35 Krievijas agresija Ukrainā ir nosodāma, mikroblogošanas vietnē «Twitter» paziņojis Valsts prezidents Andris Bērziņš.

16:21 Neskatoties uz saspringto situāciju Ukrainā,

Latvijā iedzīvotāji joprojām var justies droši,

uzsver Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Tāpat viņa atgādināja, ka vairāku citu NATO dalībvalstu līderi ir uzsvēruši, ka NATO līguma 5.pants joprojām ir spēkā un attiecas arī uz Latviju.

Patlaban gan premjerministrei nav pilnas informācijas par notiekošo Ukrainā, taču viņa asi nosoda Krievijas rīcību. Lai analizētu situāciju Ukrainā un lemtu par turpmāko rīcību, sestdien, 30.augustā, Eiropas Savienības valstu līderi tiksies Eiropadomes sanāksmē, informēja valdības vadītāja.

15:57 Krievijas rubļa vērtība ceturtdien nokritās līdz zemākajam līmenim pēdējo sešu mēnešu laikā, bet Krievijas fondu tirgus piedzīvoja kritumu par 1,8%. Rubļa vērtība pret dolāru šobrīd par 0,7% atpaliek no visu laiku zemākā līmeņa. Lejupslīde galvenokārt skaidrojama ar ziņām, ka Krievija īstenojusi karaspēka ievešanu Ukrainā, un bažām, ka Krievijai varētu tikt piemērotas jaunas Rietumu sankcijas.

15:43 Krievija noliedz, ka tās karaspēks atrodas Ukrainas austrumos

Krievijas vēstnieks Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) ceturtdien noliedza, ka Maskava ievedusi savu karaspēku Ukrainā, lai militāri atbalstītu separātistus šīs valsts austrumos.

15:42 NATO amatpersona: Krievijas karavīru skaits Ukrainā krietni pārsniedzis tūkstoti

Kāda NATO augsta ranga amatpersona ceturtdien atzinusi, ka Krievijas karavīru skaits Ukrainā «krietni pārsniedzis tūkstoti». Amatpersona, ka vēlējās palikt anonīma, piebilda, ka Krievijas regulārās armijas karavīri atbalstot krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandas, cīnoties kopā ar tām un to rindās. Uz Ukrainas austrumiem sūtītā Krievijas bruņojuma apjoms esot palielinājies gan «kvantitatīvi, gan kvalitatīvi».

    15:34 Medvedevs noraizējies par austrumukrainā pazudušu «Russia Today» fotokorespondentu

    Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs noraizējies par Krievijas medija «Russia Toay» fotokorespondenta Andreja Steņina pazušanu Austrumukrainā. Maskavā, atklājot Pirmā pasaules kara simtgadei veltītu izstādi, Medvedevs paudis cerību, ka fotogrāfs atgriezīsies mājās, vēsta «RIA Novosti».

    15:28 Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome publisko Austrumukrainas bruņoto konfliktu karti

    15:20 Grībauskaite: NATO samits šajā ģeopolitiskajā situācijā iegūst īpašu nozīmi

    4.un 5.septembrī paredzētais NATO samits Velsā pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā iegūst īpašu nozīmi, uzskata Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. «Ja iepriekš tā būtu bijusi vairāk teorija, stratēģija un tā tālāk, tad šobrīd ir vitāli svarīgi sagatavoties, nostiprināt visa mūsu reģiona aizsardzību un parādīt visas NATO alianses saliedētību, vienprātību mūsu reģiona drošības jautājumos - un ne tikai attiecībā uz mūsu reģionu, bet arī uz Ukrainu, Gruziju un Moldovu,» viņa uzsvērusi.

    15:05 Prokrievisko kaujinieku līderis apstiprina, ka viņu pusē karo krievu militārpersonas

    Austrumukrainas prokrievisko teroristu līderis Aleksandrs Zaharčenko atzinis, ka teroristu rindām pievienojušies 3000 - 4000 kaujinieki no Krievijas, kar ir bijušie kareivji vai pašreizējās militārpersonas atvaļinājumā, atsaucoties uz BBC, vēsta «Foxnews.com». Tomēr Zaharčenko arī uzsvēris, ka visi krievi, kuri devušies uz Austrumukrainu, esot to darījuši brīvprātīgi, nevis pēc Maskavas priekšniecības pavēles.

    ASV amatpersonas «Fox News» paudušas viedokli, ka Ukrainā cīnās Krievijas īpašās vienības. «Ja paskatāties uz Krievijas separātistu, tas ir pamatā krievu karavīrs.»

    14:47 Rinkēvičs: Tas ir karš

    «Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei Krievijas invāzija Ukrainā ir jāuzskata par agresiju, ANO ir jārīkojas atbilstoši, šis ir karš,» mikroblogošanas vietnē «Twitter» paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

    14:43 Eksperti: starp Krieviju un Ukrainu notiek karš

    «Tagad ir pilnīgi skaidrs, ka Krievija iegājusi Ukrainā. Krievija vairs to faktiski nevar noliegt, lai gan mēģina to darīt. Tas nozīmē, ka faktiski tas ir karš starp Ukrainu un Krieviju,» uzskata bijušais Latvijas Ārpolitikas institūta direktors un Saeimas deputāts Atis Lejiņš.

    Krievija, visticamāk, vēlēsies Austrumukrainā panākt līdzīgu scenāriju kā Gruzijā, kur izveidoti starptautiski neatzīti valstiski veidojumi.

    Austrumeiropas politikas pētījumu centra vadītājs Andis Kudors pauda viedokli, ka karš starp Krieviju un Ukrainu nevis ir sācies, bet gan turpinās, pārejot jaunā - atklātākā - fāzē. «Krimas okupācija un aneksija arī bija agresija,» teica Kudors.

    14:39 Olands: Krievijas karaspēka atrašanās Ukrainā ir nepieņemama, bet jābūt «savaldīgiem»

    Krievijas karaspēka atrašanās Ukrainas teritorijā, par ko ir pārliecināti Rietumu izlūkdienesti, būtu «neciešama un nepieņemama», ceturtdien Parīzē sapulcētajiem Francijas vēstniekiem sacīja prezidents. Prezidents brīdināja, ka Krievijai noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas «tiks saglabātas vai pat pastiprinātas, ja eskalācija turpināsies».

    Ukrainas konflikts ir «viena no smagākajām krīzēm kopš Aukstā kara beigām», sacīja Olands, vienlaikus mudinot Ukrainas valdību izrādīt «savaldību» karā ar ienaidnieku. «Ukrainas varasiestādēm ir jāizrāda savaldība militārajās operācijās un jāpiekrīt būtiskai decentralizācijai, no kuras iegūtu krieviski runājošo reģioni,» sacīja Olands.

    14:38 Porošenko pieprasa sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi

    Porošenko apsūdzējis Krieviju atklātā militārā iebrukumā, un Kijeva pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi. «Pasaulei jādod novērtējums situācijas asajam pasliktinājumam Ukrainā,» uzsvēra prezidents.

    14:35 Karavīru māšu komiteja: Uz Ukrainu jau nosūtīti 15 000 krievu karavīru

    Uz Ukrainas austrumiem nosūtīti jau 15 000 Krievijas karavīru, bet cik no viņiem krituši, nav zināms, atsaucoties uz Karavīru māšu komitejas vadītāju Valentīnu Meļņikovu, trešdienas vakarā ziņoja neatkarīgais Krievijas televīzijas kanāls «Doždj».

    Meļņikova pastāstīja, ka obligātajā dienestā esošos karavīrus dažādās karaspēka daļās piespiežot parakstīt līgumus par nosūtīšanu uz Luhansku. Kā vēstulē savai mātei rakstījis viens no karavīriem, kas dien Rostovas apgabalā, daļas komandieris padotajiem esot paziņojis: «Mēs jūs sūtīsim uz Luhansku. Ja neparakstīsies [līgumu], es pats parakstīšu jūsu vietā.»

    14:33 Ukraina lūdz ES «plaša mēroga» militāro palīdzību

    Ukrainas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Konstantīns Jeļisejevs ceturtdien aicināja Briseli sniegt Ukrainai «plaša mēroga» militāro palīdzību. Viņš mudināja ES līderus, kas sestdien tiekas samitā, izlemt par «tālākām apņēmīgām un nozīmīgām sankcijām un plaša mēroga militāro un tehnisko palīdzību, lai apturētu agresoru».

    14:27 ES ir «ārkārtīgi nobažījusies» par notikumu attīstību Ukrainā

    Eiropas Savienība (ES) ir «ārkārtīgi nobažījusies» par notikumu attīstību Ukrainā un saņemtajām ziņām par Krievijas karavīru iebrukumu, ceturtdien paziņojusi ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone. «Mēs atkārtojam savu aicinājumu Krievijai pārtraukt jebkura veida pārrobežas karadarbību, un tas, protams, attiecas arī uz ieroču un militārā personāla plūsmu Ukrainā,» viņa uzsvēra.

    14:25 Krievijas armija sākusi «tīrīšanu» Novoazovskas pilsētā

    Krievijas armija izvedusi no trešdien Ukrainas austrumos ieņemtās Novoazovskas visus cilvēkus, kuru reģistrētā dzīvesvieta nav šajā pilsētā. Krievijas armija veikusi pilsētā «tīrīšanu» un visus cilvēkus bez vietējās reģistrācijas aizvedusi nezināmā virzienā it kā, lai nopratinātu par viņu uzturēšanās nolūku Novoazovskā.

    Naktī uz ceturtdienu Krievijas armijas vienības ieņemtās pilsētas nomalēs izveidojušas pozīcijas, bet centrā pacelts Maskavas atbalstīto teroristu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas karogs.

    13:32 Porošenko atceļ vizīti Turcijā

    Ukrainas prezidents Petro Porošenko saistībā ar pēdējās diennakts dramatisko notikumu attīstību valsts austrumos ceturtdien atcēlis vizīti Turcijā un steidzami sasaucis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdi, ņemot vērā strauju situācijas saasināšanos Doņeckas novadā, Porošenko paziņoja tviterī.

    13:18 Ukrainā aizturēti trīs Krievijas karavīri

    Pretterorisma operācijas zonā Čerņigovas apgabalā Ukrainas Iekšlietu ministrijas vienības neitralizējušas deviņu bruņotu cilvēku grupu, no kuriem astoņi bijuši Krievijas pilsoņi. Apšaudot mikroautobusu, seši no deviņiem kaujiniekiem tikuši nogalināti, bet trīs sagūstīti un nodoti izmeklētājiem.

    Drošības spēki informēja, ka mikroautobusā atrastie dokumenti un lietas norādījušas, ka astoņi no kaujiniekiem ir bijuši Krievijas pilsoņi no Maskavas un Sanktpēterburgas, bet viens - Luhanskas iedzīvotājs.

    13:09 Lietuva aicina Krievijas agresiju pret Ukrainu steidzami izskatīt ANO Drošības padomē

    Lietuvas Ārlietu ministrija asi nosodījusi Krievijas karaspēka acīmredzamo iebrukumu Ukrainā un ierosinājusi šo jautājumu «pēc iespējas drīzāk izskatīt ANO Drošības padomē». Lietuva šobrīd ir viena no ANO Drošības padomes nepastāvīgajām loceklēm. Dokumentā pieprasīts nekavējoties izvest visus krievu karavīrus, bruņojumu un militāro tehniku no suverēnās Ukrainas teritorijas un izbeigt jebkādu atbalstu bruņotajiem separātistiem Ukrainas austrumos.

    09:43 Ukraina: noticis Krievijas Federācijas Bruņoto spēku pilna apjoma iebrukums Ukrainas teritorijā

    «Jānorāda, ka ir noticis Krievijas Federācijas Bruņoto spēku pilna apjoma iebrukums Ukrainas teritorijā. Tas notiek vairākos virzienos. Un šodien ar savām darbībām Krievijas ģenerālštābs cenšas sašķelt pretterorisma operācijas karavīru spēkus, lai Donbasā pakļautu savai kontrolei apdzīvotas vietas,» sacīja amatpersona.

    Ukrainas austrumos Doņeckas apgabala Novoazovskas pilsētu ieņēmis Krievijas karaspēks, trešdien vakarā Ukrainas Piektā kanāla ēterā paziņoja Ukrainas armijas bataljona «Dņepra-1» 5.īpašās rotas «Doņecka» komandieris Volodimirs Šilovs.

    Arī laikraksta «The New York Times» korespondents Novoazovskā Endrū Kreimers ziņo, ka Ukrainā iebrucis Krievijas karaspēks.

    Neizturot Krievijas tanku, artilērijas un kājnieku spiedienu, Ukrainas karavīri otrdien bijuši spiesti Novoazovsku pamest, vēsta izdevums.

    Novoazovska atrodas 15 kilometru attālumā no robežas ar Krieviju un 44 kilometrus uz austrumiem no Mariupoles.

    Patlaban notiek sīvas kaujas Ilovajskas apkaimē, Doņeckas apgabalā, kā arī Luhanskas rajonā. Ukrainas armija cenšas noslēgt aplenkuma loku ap Doņecku, kas ir kļuvusi par teroristu placdarmu.

    Ukraina pirmdien paziņoja, ka tā valsts austrumos sagūstījusi desmit Krievijas Bruņoto spēku karavīrus. Avots Krievijas Aizsardzības ministrijā vēlāk paskaidroja, ka desantnieki «nejauši» iemaldījušies Ukrainas teritorijā.

    Vairāki Krievijas opozīcijas mediji ziņojuši par Pleskavas apgabalā slepus sarīkotām divu desantnieku bērēm, minot, ka viņi nogalināti kaujās Ukrainas austrumos.

    Krievijas Karavīru māšu komiteja trešdien paziņoja, ka atbilstoši tās datiem Ukrainā dzīvību zaudējuši un ievainoti aptuveni 400 Krievijas karavīru. Pamatā tie ir karavīri, kas dienējuši Ziemeļkaukāzā - Čečenijā un Ziemeļosetijā - dislocētajās karaspēka daļās.

    Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

    Krimas okupācijā tika iesaistīti karavīri bez zīmēm, kas liecinātu par viņu piederību kādas valsts armijai. Mediji šos karavīrus sāka dēvēt par «zaļajiem cilvēciņiem». Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk atzina, ka Krimas notikumos piedalījušies Krievijas karavīri.

    Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

    5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

    Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

    Komentāri (1769)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu