Obama apsūdz Krieviju karadarbībā Ukrainā, bet izslēdz ASV militāru rīcību (59)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka Krievijas bruņotie spēki karo Ukrainā un «pasaule to var skaidri redzēt», tomēr viņš izslēdza jebkādu ASV militāru rīcību šā konflikta risināšanai.

Obama, kurš plāno nākamnedēļ ierasties uz NATO samitu Velsā, lika saprast, ka NATO uzņemtās postpadomju valstis var rēķināties ar militāru aizsardzību no ASV puses, bet šādas garantijas neattiecas uz Ukrainu, kura nav Ziemeļatlantijas alianses locekle.

Obama tomēr pavēstīja reportieriem, ka viņš 18.septembrī Baltajā namā tiksies ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, lai apspriestu krīzi Ukrainā.

Pirms šiem Obamas izteikumiem NATO amatpersona ceturtdien paziņoja, ka

Ukrainas austrumos atrodas vairāk nekā 1000 Krievijas karavīru, kas cīnās prokremlisko separātistu pusē.

«Krievija ir tīši un atkārtoti pārkāpusi Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un pasaule to var skaidri redzēt pēc jauniem satelītattēliem par Krievijas spēkiem Ukrainā,» sacīja Obama.

«Šis notiekošais Krievijas iebrukums Ukrainā tikai izraisīs jaunus izdevumus un sekas Krievijai,» viņš piebilda.

ASV un Eiropas Savienība (ES) jau ir noteikušas sankcijas pret Krieviju saistībā ar krīzi Ukrainā. Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka ES valstu un valdību vadītāji nedēļas nogalē paredzētā samitā Briselē pārrunās arī situāciju Ukrainā un iespējamas jaunas sankcijas pret Krieviju.

Obama sacīja, ka viņš runājis ar Merkeli par Ukrainu un abi bijuši vienisprātis, ka

«vardarbību veicina Krievija, separātistus ir apmācījusi Krievija, viņus ir apbruņojusi Krievija, viņus ir finansējusi Krievija».

ASV prezidents tomēr sacīja, ka Vašingtona «neuzņemas militāru rīcību Ukrainas problēmas risināšanai», lai nenotiktu «militāra konfrontācija starp Krieviju un ASV šajā reģionā».

Obama piebilda, ka Ukraina nav NATO locekle, bet «vairākas tai tuvumā esošas valstis tādas ir». «Un mēs ļoti nopietni uztveram mūsu saistības aizstāvēt vienai otru pēc [Ziemeļatlantijas līguma] 5.panta,» uzsvēra Obama.

Jau vēstīts, ka pirms došanās uz NATO samitu Velsā Obama apmeklēs NATO dalībvalsti Igauniju.

Obama uzstāja, ka ASV atbalsta Ukrainu «plecu pie pleca» un dara visu iespējamo, lai Ukrainai «būtu vislabākā iespēja tikt galā ar ļoti grūtu situāciju«.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere ceturtdien aicināja Maskavu «beigt melot» par savu saistību ar konfliktu Ukrainas austrumos, kurā saskaņā ar ANO aplēsēm kopš aprīļa gājuši bojā vairāk nekā 2220 cilvēku.

«Krievijai ir jābeidz melot un jābeidz uzkurināt šo konfliktu,» Pauere sacīja ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē, kas tika sasaukta situācijas Ukrainā apspriešanai.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu