Lībijas pagaidu valdība atkāpjas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas pagaidu valdība premjerministra Abdallāha al Thani vadībā ceturtdienas vakarā paziņoja par atlūguma iesniegšanu vēlētajam parlamentam, izdarot to trīs dienas pēc tam, kad tika izveidota ar to konkurējoša proislāmiska valdība.

Pagaidu valdība, kas darbojās valsts austrumos, izvairoties no islāmistu kaujiniekiem galvaspilsētā Tripolē, paziņoja, ka «ir iesniegusi savu atlūgumu vēlētajam parlamentam», kurš drošības apsvērumu dēļ uz sēdēm sanāk Tobrukā 600 kilometrus uz austrumiem no Tripoles.

Jau vēstīts, ka Lībijas pagaidu parlaments Vispārējais tautas kongress, kurā dominē islāmisti un kurš pēc jaunā parlamenta ievēlēšanas jūnijā oficiāli ir zaudējis pilnvaras, pirmdien uzdeva veidot valsts nacionālās glābšanas valdību proislāmiskajam profesoram Omāram al Hasi. Šāds lēmums tika pieņemts tā sēdē Tripolē.

Pagaidu parlaments Tripolē neatzīst jaunā parlamenta pilnvaras un ir nobalsojis par premjera Abdāllaha al Thani vadītās pagaidu valdības atlaišanu, tomēr šo pagaidu parlamenta lēmumu ir anulējusi Konstitucionālā tiesa.

Thani valdība savā atlūgumā pauda cerību, ka vēlētais parlaments kā «vienīgā leģitīmā vara valstī» izveidos jaunu valdību, kas «pārstāvēs visu Lībijas tautu .. un spēs atjaunot drošību un veidot likumīgu valsti». Uz to cer arī starptautiskā sabiedrība, kas ir nobažījusies par haotisko situāciju Lībijā.

Thani valdība arī nosodīja alternatīvās islāmistu valdības izveidošanu un raksturoja to kā «dumpīgu aktu pret parlamenta leģitimitāti, kuru ir atzinusi starptautiskā sabiedrība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu