Vācija: Eiropas ārpolitika nopietni cietīs no Lielbritānijas izstāšanās no ES (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers piektdien Francijas vēstnieku sanāksmē Parīzē paudis pārliecību, ka Eiropas ārpolitika nopietni cietīs, ja Lielbritānija nolems izstāties no Eiropas Savienības (ES).

«Vai patiesi ir iespējama Eiropas ārpolitika bez Lielbritānijas? Mana atbilde ir, protams, nē,» ikgadējā Francijas vēstnieku sanāksmē paziņoja Šteinmeiers.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons ir solījis līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par turpmāko dalību ES, ja nākamā gada vēlēšanās uzvarēs viņa vadītā Konservatīvā partija.

Šteinmeiers uzsvēra, ka Lielbritānijai ir būtiska loma ES un norādīja uz tās ieguldījumu Tuvo Austrumu sarunās, Irānas kodolprogrammas jautājumā un attiecību uzlabošanā starp Eiropu un ASV.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss piekrita, ka tā būtu «ļoti slikta lieta Eiropai un Lielbritānijai, ja Lielbritānijai nāktos pamest savienību», bet uzsvēra, ka ES nebūtu jāizdara Lielbritānijai nekādi speciāli pakalpojumi, lai paturētu to blokā.

Fabiuss norādīja, ka ir neiespējami neievērot kopējos noteikumus, citādi Eiropas vairs nebūšot.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka ES būtu jāpievēršas Lielbritānijas bažām par pārmērīgajām un pārāk sarežģītajām ES regulām, lai nedotu tai ieganstu pamest savienību.

Šteinmeiera klātbūtne Francijas vēstnieku sanāksmē ir apliecinājums ciešajai sadarbībai starp Vāciju un Franciju ārpolitikā.

Francija ir ļāvusi Vācijai uzņemties vadību Eiropas reakcijā pret Ukrainas krīzi, savukārt Vācija ļāvusi Francijai uzņemties vadību jautājumā par krīzi Āfrikā.

Fabiuss raksturoja savas attiecības ar Šteinmeieru kā īpašas un īpaši patīkamas.

Šteinmeiers pauda cerību, ka krīzes Ukrainā, Irākā un citos karstajos punktos novedīs pie ciešākas sadarbības visu ES diplomātu vidū.

«Ja mēs turēsimies kopā un rīkosimies gudri, tad vēsturnieki varēs vienu dienu atskatīties atpakaļ un sacīt, ka šīs krīzes bija grūdiens integrācijai Eiropas ārpolitikā, tāpat kā finanšu un valūtas krīzes bija Eiropas ekonomikas politikā,» norādīja Vācijas ministrs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu