Nīderlandes valdība vēlas atņemt pases potenciālajiem džihādistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nīderlandes valdība vēlas atņemt pases personām, kas tiek turētas aizdomās par nolūku doties karot uz Sīriju vai Irāku. Tas attiektos arī uz aizdomās turamajiem, kas nav iepriekš tiesāti.

«Likums tiks pastiprināts, ar mērķi atņemt Nīderlandes pilsonību džihādistiem, kas pievienojušies bruņotam teroristu grupējumam,» piektdien paziņojusi valdība. Bet tas attieksies tikai uz Nīderlandes pilsoņiem ar dubultpilsonību.

Daudziem Nīderlandes musulmaņiem no imigrantu ģimenēm ir dubultpilsonība, sevišķi marokāņiem.

Arvien lielāks skaits rietumnieku pievienojas teroristiskajam islāmistu grupējumam «Islāma valsts» (IV) un citām ekstrēmistu grupām, radot bažas, ka pēc atgriešanās šie cilvēki var veikt teroraktus savās valstīs.

IV ir sunītu ekstrēmistisks islāsmistu grupējums, kas pagājušajā gadā nodalījās no teroristiskā grupējuma «Al Qaeda» un šobrīd kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Nīderlandes varasiestādes lēš, ka 130 Nīderlandes pilsoņi ir devušies karot uz Sīriju un Irāku. Aptuveni 30 no viņiem ir atgriezušies un 14 nogalināti kaujās.

Nīderlandes džihādisti ir veikuši vismaz vienu pašnāvnieka uzbrukumu Sīrijā un vienu Irākā, liecina Nīderlandes pretterorisma aģentūras NCTV sniegtā informācija.

Vairāki Nīderlandes pilsoņi ir arestēti ceļā uz konflikta zonām, bet 29 konfiscētas pases, lai liegtu viņiem iespēju ceļot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu