NATO turpinās mācības Austrumeiropā straujā tempā (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO turpinās straujo militāro mācību Austrumeiropā tempu, lai sūtītu skaidru signālu par alianses kaujas gatavību, paziņoja augsta ranga sabiedroto spēku komandieris Francijas ģenerālmajors Žans Pols Palomeross, kurš pārrauga NATO mācības.

NATO spēku pārveidošanas komandieris žurnālistiem Vašingtonā sacīja, ka aliansei ir griba un resursi, lai saglabātu pilnu mācību grafiku, kas ir paplašināts kopš Krievijas iesaistes Ukrainas konfliktā.

Uz jautājumu, vai NATO varētu turpināt mācības Austrumeiropas valstīs augstā tempā dažu nākamo gadu laikā, Palomeross norādīja, ka «īsā atbilde ir jā».

NATO ir «pietiekami aktīvu» un ir atzīta mācību, kuras sabiedroto alianses austrumos uztver «ļoti pozitīvi», turpināšanas vērtība.

«Mums ir jāsaglabā neatlaidība, cik ilgi vien tas būs nepieciešams,» viņš sacīja, uzsverot, ka viņa vērtējumā «NATO to spēj paveikt».

Palomeross, kurš NATO spēku pārveidošanas komandiera amatā ir kopš 2012.gada septembra, ar žurnālistiem runāja pēc tam, kad Rietumvalstis apsūdzēja Krieviju par karavīru iesūtīšanu Ukrainā, lai atbalstītu prokrieviskos separātistus.

Ukraina nav NATO dalībvalsts, tomēr alianse ir solījusi aizsargāt savas dalībvalstis, kas atrodas tās tuvumā.

«Nevienam nevajadzētu pārrēķināties par NATO gribu un spējām aizsargāt savas dalībvalstis,» sacīja bijušais Francijas gaisa spēku komandieris.

Palomeross teica, ka kā NATO mācību vadītājs var garantēt, ka alianses spēki ir «labā formā» ar prasmēm, kas pēdējo desmit gadu laikā ir stiprinātas kaujas operācijās Afganistānā un citviet.

«NATO ir gatava izpildīt savu kolektīvās aizsardzības uzdevumu,» viņš uzsvēra.

Jau pirms Ukrainas krīzes alianse sāka ieguldīt ambiciozā tradicionālāku mācību grafikā valstīs laikā, kad dalībvalstis pakāpeniski samazināja savu klātbūtni Afganistānā, paskaidroja ģenerālmajors.

Tagad NATO mācības notiek «reizi divās dienās», kas ir būtisks palielinājums salīdzinājumā ar pēdējo gadu praksi. ASV Virdžīnijas štata Norfolkā bāzētā NATO spēku pārveidošanas komandcentra vadītājs norādīja, ka tāds mācību grafiks garantē sabiedroto spēku «dinamisku formu».

Viņš sacīja, ka nākamgad Spānijā, Portugālē un Itālijā gaidāmas pēdējo desmit gadu lielākās NATO mācības, kurās piedalīsies 25 tūkstoši karavīru.

NATO kaujas gatavība būs viens no galvenajiem jautājumiem nākamnedēļ Velsā gaidāmajā samitā, kurā alianses līderi izvērtēs plānu, kā nepieciešamības gadījumā NATO spēkus ātrāk pārvietot Austrumeiropā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu