Senegāla - piektā Rietumāfrikas valsts, kur konstatē Ebolas vīrusu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

Ebolas vīrusa epidēmija Rietumāfrikas valstīs, kas prasījusi jau vairāk nekā 1500 cilvēku dzīvību, ir paplašinājusies uz piekto reģiona valsti, jo Senegālā tika apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums.

Tā ir pirmā reize kopš jūlija, kad nāvējošā vīrusa gadījums konstatēts jaunā valstī. Ceturtdien ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO) brīdināja, ka strauji pieaug inficēto skaits.

Senegālas Veselības ministrija paziņoja, ka valstī pirmais Ebolas vīrusa pacients ir jauns vīrietis no Gvinejas, kas ievietots karantīnā Dakāras slimnīcā. Viņa veselības stāvoklis tiek raksturots kā apmierinošs.

Tiek uzskatīts, ka jaunais vīrietis inficējies Gvinejas galvaspilsētā Konakri un Dakārā ieradies pirms Senegāla slēdza savu sauszemes robežu ar Gvineju 21.augustā.

Varas iestādes apkopo informāciju par to, kur vīrietis devies un ar ko ir ticies, lai tādējādi ierobežotu ārkārtīgi lipīgā vīrusa izplatību.

Jaunākie WHO dati liecina, ka līdz 26.augustam četrās līdz šim Ebolas vīrusa epidēmijas skartajās valstīs Rietumāfrikā - Gvinejā, Libērijā, Nigērijā un Sjerraleonē - miruši 1552 cilvēki.

Visvairāk mirušo ir Libērijā - 694. Gvinejā, kur šī slimība tika konstatēta vispirms, ir miruši 430, Sjerraleonē - 422, un Nigērijā - seši cilvēki.

Vienlaikus zinātnieki paziņoja, ka nākamnedēļ sāksies pirmie izmēģinājumi uz cilvēkiem iespējamai vakcīnai pret Ebolas vīrusu, izmantojot medikamentu milža «GlaxoSmithKline» un ASV valdības izstrādātu produktu.

Piektdien zinātnieki žurnālā «Nature» publicētā rakstā vēstīja, ka 18 laboratorijas pērtiķi, kuriem dotas lielas devas Ebolas vīrusa, ir atveseļojušies pēc prototipa medikamenta «ZMapp» saņemšanas. Medikaments esot apturējis asiņošanu.

«ZMapp», kas iepriekš uz cilvēkiem nav bijis izmēģināts, ir dots vairākiem medicīnas darbiniekiem, kas ir saslimuši ar vīrusu. Divi no zāles saņēmušajiem ir miruši, bet trīs turpina ārstēšanos.

Ebolas vīrusa epidēmija sākās janvārī Gvinejā, vēlāk izplatījās uz tās dienvidu kaimiņvalstīm Libēriju un Sjerraleoni, un no jūlija - arī uz Nigēriju.

Ebolas vīrusa izraisītās slimības simptomi ir drudzis, galvas, muskuļu un krūšu sāpes, kam seko vemšana un caureja, kuras var būt asiņainas. Tālākie simptomi ir asiņu izdalīšanās no visām ķermeņa atverēm.

Pret Ebolas vīrusu nav vakcīnas vai citu ārstniecības līdzekļu. Atkarībā no vīrusa paveida mirst 25% līdz 90% no saslimušajiem.

Kopš 1976.gada, kad šis vīruss pirmoreiz tika konstatēts, ir mirušas apmēram divas trešdaļas ar to inficēto cilvēku. Divās šī vīrusa epidēmijās letāli bija apmēram 90% infekcijas gadījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu