Ukrainas prezidents: situācija valsts austrumos pēdējās dienās ir pasliktinājusies (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien paziņoja, ka situācija valsts austrumos ir pasliktinājusies, kam piekrita arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

«Neskatoties uz starptautiskās sabiedrības pūliņiem panākt mieru Ukrainā, Ukraina pašlaik ir subjekts ārvalstu militārajai agresijai mūsu teritorijā. Pašlaik situācija pie mums kļūst sliktāka salīdzinājumā ar 27.augustu,» sestdien Porošenko teica kopīgā preses brīfingā ar Barrozu Briselē.

Porošenko norādīja, ka «tūkstošiem ārvalstu karavīru, simtiem bruņutehnikas vienību atrodas Ukrainas teritorijā». «Tas ir ļoti liels risks ne tikai mieram un stabilitātei Ukrainā, bet arī visā Eiropā,» viņš piebilda.

Ukrainas prezidents pauda cerību, ka Eiropas Savienības (ES) Padome «būs vienota savā vērtējumā un atbildē uz Ukrainas suverenitātes un tās robežu pārkāpumu».

Iepriekš Krievija vairākkārt ir noliegusi savu karavīru līdzdalību konfliktā Ukrainas austrumos.

Savukārt Barrozu pēc tikšanās ar Porošenko uzsvēra, ka Ukrainas austrumos «situācija ir ievērojami pasliktinājusies».

«Krievijas regulāro spēku izmantojums ir pilnībā nepieņemamas,» teica EK prezidents, piebilstot, ka ir aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu mainīt kursu.

«Neviens nevēlas jaunu karu mūsu valstī, neviens nevēlas konfrontāciju,» sacīja Barrozu.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienība ir gatava apspriest visus jautājumus, kas rada bažas Krievijas pusei, tostarp tos, kas saistīti ar Eiropas Savienības un Ukrainas asociācijas līguma parakstīšanu.

«Tomēr politiskās problēmas ir jāatrisina politiskā ceļā,» pārliecību pauda EK prezidents, atzīstot, ka, viņaprāt, galvenais uzdevums ir konfliktu Ukrainā atrisināt politiskā ceļā, kas joprojām esot iespējams.

«Tikko teicu prezidentam Petro Porošenko un vakar teicu prezidentam Vladimiram Putinam: mēs atrodamies ļoti nopietnā, es teiktu dramatiskā situācijā.

Mēs varam nonākt pie punkta, no kura atpakaļceļa nav,»

klāstīja Barrozu.

«Es ticu, ka vēl nav par vēlu, lai rastu politisku risinājumu. Mums ir jāizdara viss, ko spējam, lai izvairītos no tālāka saasinājuma, kas vispirms nav visas Ukrainas interesēs, kā arī nav Krievijas un visas Eiropas interesēs,» viņš piebilda.

Barrozu atgādināja, ka pēc viņa ierosinājuma Eiropas Savienība bija pārstāvēta šonedēļ Minskā notikušajā Ukrainas, Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas prezidentu sanāksmē.

«Mēs pastāvīgi sazināmies ar Putinu un Porošenko, aicinot uz politisku noregulējumu,» EK prezidents teica.

Viņš arī norādīja, ka EK dara visu iespējamo, lai atjaunotu dialogu starp Ukrainu un Krieviju.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu