Olands: ES pastiprinās sankcijas pret Krieviju saistībā ar saasinājumu Ukrainā (61)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas prezidents Fransuā Olands sestdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) līderi sanāksmē Briselē, visticamāk, sestdien pastiprinās sankcijas pret Krieviju saistībā ar situācijas saasināšanu Ukrainā.

«Sankcijas bez šaubām tiks palielinātas un [Eiropas] Komisijai būs jāstrādā», lai to īstenotu, Olands teica žurnālistiem pēc kreisi centrisko līderu sanāksmes Parīzē.

Ukrainas krīze ir «lielākā kopš Otrā pasaules kara beigām»,

uzsvēra Francijas prezidents.

«Tā ir tuvu Eiropai. Tā ir uz Eiropas robežas,» atgādināja Olands, piebilstot, ka «notiekošais Eiropu skar tieši. Ne tikai Eiropu, bet visu pasauli, tomēr jo īpaši Eiropu».

Atšķirībā no vairākiem citiem pasaules līderiem Olands neapliecināja Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainā, sakot, ka «ir iespējams», ka Krievijas karavīri ir Ukrainā, un ka «bruņotie nemiernieki noteikti saņem palīdzību no Krievijas».

Tomēr viņš uzsvēra, ka nesenie notikumi Ukrainā ir «noteikts saasinājums», kurā «dažu pēdējo nedēļu laikā miruši 2500 cilvēki».

ES un ASV jūlijā pastiprināja sankcijas pret Krieviju un prokrieviskajiem separātistiem Ukrainā pēc tam, kad virs nemiernieku kontrolētas teritorijas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna.

Olands sacīja, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien notiekošajā ES samitā Briselē «tiks ļoti rūpīgi uzklausīts».

Viņš teica, ka piektdien ir piezvanījis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, lai uzstātu uz Ukrainas suverenitātes nozīmību un uzsvērtu, ka separātistu apbruņošanas turpinājums krīzi vēl vairāk saasinās.

Francijas prezidents atkārtoti pauda savas valsts vēlmi rīkot tā dēvētā Normandijas formāta sarunas, kur apvienojas Krievija, Ukraina, Vācija un Francija, tomēr tādu sarunu norisei ir priekšnoteikumi.

«Laiku nevar zaudēt,» paziņoja Olands un brīdināja, ka pastāv «risks par īstu karu».

Iepriekš ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone sacīja, ka ES līderi pieņems lēmumu par tālākām sankcijām pret Krieviju, paužot «dziļas bažas» par situācijas attīstību.

Runājot pēc ES ārlietu ministru sanāksmes Milānā, Eštone teica, ka amatpersonas ir «skaidri paudušas, ka militārs risinājums nav iespējams».

«Mums ir nepieciešams ilgtermiņa politisks risinājums, kurā tiek ievērota Ukrainas teritoriālā integritāte un suverenitāte,» žurnālistiem norādīja ES ārpolitikas pārstāve.

ES līderi sestdien Briselē pulcējas uz samitu, kura mērķis ir izvēlēties līderus jaunajā Eiropas Komisijas sastāvā, tomēr šo mērķi ir aizēnojuši notikumi pie bloka austrumu robežas.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu