Somijas premjers: Krievija ar apzinātiem gaisa telpas pārkāpumiem cenšas mūs provocēt (39)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somijas premjerministrs Aleksanders Stubs sestdien norādīja, ka pēdējā laikā Krievijas lidmašīnu veiktos Somijas gaisa telpas pārkāpumus var uzskatīt par Krievijas apzinātiem mēģinājumiem provocēt Somijas pusi, tomēr viņš noliedza valsts virzību uz dalību NATO.

Intervijā Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai YLE Stubs sestdien teica, ka Krievijas lidmašīnu veiktie Somijas gaisa telpas pārkāpumi ir apzināti un īstenoti ar mērķi vairot saspīlējumu.

Somijas premjers informēja, ka nedēļas laikā Krievijas lidmašīnas Somijas gaisa telpu, iespējams, pārkāpušas trīs reizes, tādēļ tas nav uzskatāms par «nejauša gadījuma jautājumu». Stubs uzsvēra, ka tāda

kaimiņvalsts uzvedība ir «slikts vēstījums».

Piektdien Somijas aizsardzības spēki paziņoja, ka iznīcinātāji «Hornet» ir gatavības režīmā gadījumiem, ja arī turpmāk notiks mēģinājumi pārkāpt valsts gaisa telpu.

Stubs norādīja, ka Krievija vēlas stabilus kaimiņus, kāda Zviedrija ir Somijai. Viņš atzina, ka situācija ir nopietna, tomēr uzsvēra, ka iemesla trauksmei nav. «Situāciju Somijā nevar salīdzināt ar Ukrainā notiekošo,» teica Stubs.

Uz jautājumu par iespējamo Somijas pievienošanos NATO premjerministrs noliedza, ka ciešākas sadarbības, kas paredz NATO spēku uzņemšanu, līguma parakstīšana ar aliansi ir solis uz dalību tajā.

«Iestāšanas NATO ir kā būšana stāvoklī - vai nu tas ir vai nav. Mēs uz to nesperam soļus,»

Stubs salīdzināja.

«Mūsu pienākums ir maksimizēt Somijas drošību, un mēs to darīsim trīs veidos. Caur Ziemeļvalstu sadarbību, piemēram, ar Zviedriju, caur to, ka esam Eiropas Savienības dalībvalsts, un visbeidzot caur to, ka esam NATO partnervalsts,» klāstīja Somijas premjers.

Pagājušajā nedēļā Somijas valdība paziņoja par nodomu Velsā gaidāmajā NATO samitā parakstīt uzņemošās valsts līgumu ar aliansi, kas ļaus Somijas parlamenta nepieciešamības gadījumā ārkārtas situācijās, piemēram, dabas katastrofu vai drošības draudu gadījumā, piedāvāt un saņemt NATO palīdzību un resursus.

Stubs arī pauda atbalstu tālākām sankcijām pret Krieviju, ja tā nerīkosies, lai izbeigtu vardarbību Ukrainas austrumos.

Viņš stāstīja, ka sestdien gaidāmajā Eiropas Savienības samitā Briselē tiks spriests par situācijas attīstību, tomēr «galīgais lēmums par jebkādiem tālākiem ekonomiskiem ierobežojumiem netiks pieņemts». «Bet, ja Krievija turpinās mēģināt radīt nestabilitāti, manuprāt, ir pareizi sankcijas pastiprināt. Bumba ir Krievijas laukuma pusē,» Stubs paskaidroja.

Uz jautājumu, vai viņš tic, ka Krievija mainīs savu pozīciju Ukrainas situācijā, Stubs atzin

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu