Rompejs: Tusks izraudzīts Eiropadomes prezidenta amatam, Mogerīni - ES augstās ārlietu pārstāves amatam (177)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks izraudzīts Eiropadomes prezidenta amatam, bet Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni – Eiropas Savienības (ES) augstās ārlietu pārstāves amatam, sestdien paziņoja pašreizējais Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs.

Pēc maijā notikušajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām ES notiek vadības nomaiņa. Līdz ar līderu izraudzīšanos sestdien beidzas mēnešiem ilgusī stīvēšanās ap amatiem, kurus līdz šim ieņēma Rompejs un Ketrina Eštone.

Vēsturnieks un talantīgs runātājs Tusks, kurš Polijas labēji centriskās koalīcijas valdību vada kopš 2007.gada, van Rompeju amatā nomainīs 1.decembrī, lai kļūtu par ES samitu priekšsēdētāju un aizkulišu kompromisu meklētāju bloka līderu starpā.

Tusks, kura angļu valodas zināšanas nav pilnīgas un kurš nerunā franču valodā, ir pirmais Austrumeiropas pārstāvis tik augstā ES amatā.

Viņš ir ass Kremļa kritiķis.

«Es Briselē esmu ieradies no valsts, kas ļoti dziļi tic Eiropas nozīmei,» pēc ievēlēšanas jaunajā amatā sacīja Tusks.

Tuskam - arī Merkeles un Kemerona atbalsts

Trijos augstākajos ES amatos - Eiropas Komisijas (EK) prezidenta, Eiropadomes prezidenta un ES augstā ārlietu pārstāvja amatos – ir jābūt pārstāvētiem abiem dzimumiem, konservatīvo un sociālistu vadītām galvaspilsētām, kā arī Rietumeiropai un Austrumeiropai.

Tuska izredzes uz jauno amatu pieauga pēdējo dienu laikā, pēc tam kad atbalstu Tuskam līdzās Vācijas kanclerei Angelai Merkelei apstiprināja arī Lielbritānijas premjers Deivids Kemerons.

«Viņš ir ļoti kompetents, ļoti cienīts, un es uzskatu, ka zvaigznes šobrīd viņam ir labvēlīgas,»

neilgi pirms Tuska ievēlēšanas sacīja Somija premjerministrs Aleksandrs Stubs.

Tusks arī vadīs Eirogrupas samitus.

Par galveno Tuska konkurenti tika uzskatīta Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita, kaut arī premjere vairākkārt tika noliegusi runas, ka viņa varētu kandidēt uz augsto amatu.

Mogerīni kandidatūra izraisīja strīdus

Vairākas dalībvalstis Mogerīni pārmeta, ka viņai trūkst pieredzes, turklāt viņa

esot pārāk draudzīga ar Maskavu.

Sociālistu līderi Mogerīni kandidatūru apstiprināja pirmssamita sarunās Parīzē, ierodoties Briselē, sacīja Francijas prezidents Fransuā Olands. Viņš gan uzsvēra, ka visi 28 līderi centīsies panākt «konsensa risinājumu».

Konservatīvais eiroparlamentārietis Elmārs Broks, kurš vada EP Ārlietu komisiju, sacīja, ka izvirzīs Mogerīni «nosacījumus», pirms apstiprināt viņas nomināciju.

«Šķiet, ka viņa atbalsta daudzus no mūsu priekšlikumiem, « sacīja Broks.

Viņš iepriekš izturējās kritiski pret Mogerīni kandidatūru, norādot, ka viņai trūkst pieredzes, kas ir vajadzīga šim amatam.

Kā citi iespējamie kandidāti uz ES augstā ārlietu pārstāvja amatu tika minēts Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis un ES humānās palīdzības komisāre bulgāriete Kristalīna Georgijeva.

Jaunajai komandai - trīs lieli izaicinājumi

Jaunajai komandai būs trīs galvenie izaicinājumi – stagnējošā Eiropas ekonomika, krīze Ukrainā, kas rada «nopietnākos draudus kontinenta drošībai kopš Aukstā kara», un Lielbritānijas vieta ES.

Laikā, kad līderus nervozus dara Krievijas agresija Ukrainā,

Tuska izraudzīšanās Maskavai raidīs skaidru signālu par ES apņēmību.

Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma, kura iepriekš uzsvērusi, ka stingri aizstāvēs Latvijas pozīciju, ka Eiropadomes priekšsēdētāja amatu jāieņem «jaunās» ES dalībvalsts pārstāvim, apsveikusi Tusku ar ievēlēšanu amatā, izmantojot mikroblogošanas vietni «Twitter».

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, apsveicot Tusku un Mogerīni ar augstajiem amatiem, atzīmējis, ka šie pienākumi būs liels izaicinājums, ņemot vērā pašreizējo situāciju pasaulē.

Komentāri (177)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu